Prosty sposób przygotowania ciasta serowego na tartę
Prosty sposób przygotowania ciasta serowego na tartę
Ciasto na tartę jest zazwyczaj jasne i kruche, bez dodatków w samym cieście. Jednak nie jest to nienaruszalna reguła i z powodzeniem można wykorzystać inny przepis, tworząc ciasto delikatniejsze w smaku, komponujące się dobrze ze słonymi oraz słodkimi farszami. Gdy chce się czegoś nowego w smaku, koniecznie trzeba wypróbować przepis, który podajemy w poniższym artykule.
Potrzebne składniki spożywcze
Dobre ciasto można wykonać tylko z dobrych składników spożywczych, wśród których znaleźć się muszą:
* 315 g mąki,
* 180 g sera białego kremowego,
* 150 g masła,
* 1 łyżeczka soli,
* 2 łyżki śmietany kremówki.
Krok pierwszy
Przygotować blender z kielichem albo miskę od robota kuchennego. Przełożyć do niej ser, śmietanę kremową, masło. Wyrabiać 20 – 30 sekund, aż do dokładnego połączenia się składników. Jeżeli zamiast robota lub blendera używa się metody ręcznej, mieszanie powinno potrwać dłużej, np. 1 minutę.
Krok drugi
Po wymieszaniu pierwszych elementów dodać resztę, czyli mąkę i sól. W dalszym ciągu mieszać lub miksować, aż otrzymamy jednolitą, gładką konsystencję. Miksowanie powinno trwać kolejne 30 sekund, aż do chwili, kiedy ciasto będzie samodzielnie odrywało się od ścianek miski. Jeżeli ciasto nie odrywa się, mieszać jeszcze przez 1 minutę. Gdy uzyska się oczekiwany efekt, przełożyć masę na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść 2 razy.
Krok trzeci
Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części, po czym włożyć je do lodówki na 30 minut – każde w osobnym woreczku. Po schłodzeniu ciasta można przejść do jego wykorzystania poprzez uzupełnienie nim formy do tarty. Należy rozłożyć je równomiernie na dnie oraz po bokach, po czym wypełnić środek dowolnym nadzieniem i piec przez 1,5 godziny w dobrze nagranym piekarniku. Z pewnością ciasto będzie wyśmienite i zasmakuje każdemu, kto go spróbuje.