Sposób przygotowania orzeźwiającej lemoniady truskawkowej
Sposób przygotowania orzeźwiającej lemoniady truskawkowej
Chociaż sama nazwa „lemoniada” wskazuje na napój z cytryny, nie jest to jedyna wersja, jaką można przygotować. Zdarzają się warzywne lemoniady, jak i z bardziej wyrazistych owoców, co zmienia zarówno smak, jak i kolor napoju. Ze względu na zbliżający się sezon truskawkowy warto zainteresować się wykorzystaniem truskawek do stworzenia lemoniady.
Jakich produktów potrzeba?
Świeże produkty to podstawa dobrego smaku lemoniady. W związku z tym przed rozpoczęciem jej przygotowywania niezbędne jest zaopatrzenie się w:
* 1/2 szklanki soku z cytryny,
* 1/2 szklanki kostek lodu,
* 3/4 szklanki wody,
* 2 szklanki truskawek,
* 2 łyżki cukru,
* 1 łyżeczka imbiru,
* listki mięty.
Krok pierwszy
Wszystkie truskawki dokładnie umyć, najlepiej na sitku. Przebrać i usunąć ewentualne bardzo zepsute egzemplarze. Pozbyć się zielonych szypułek, po czym czyste owoce pokroić na pół albo plasterki. Wrzucić do blendera.
Krok drugi
Do truskawek wrzucić kostki lodu. Warto je wcześniej pokruszyć, umieszczając kostki w woreczku pomiędzy ścierkami albo ręcznikiem. Uderzyć kilkanaście razy tłuczkiem do mięsa, tworząc lodowe wiórki, i dodać je do blendera. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować.
Krok trzeci
Gdy truskawkowo-lodowa papka będzie gotowa, dodać do niej pozostałe składniki: sok z cytryny, imbir, cukier oraz wodę. Wszystko jeszcze raz wymieszać, a następnie z blendera przelać do dzbanka. Wstawić do lodówki na 1 – 2 godziny. Można pić lemoniadę od razu, jednak znacznie lepiej smakuje mocno zmrożona. Przed podaniem pojedyncze szklanki można udekorować listkami mięty, dodając napojowi więcej orzeźwienia. Tak przygotowany napój będzie odprężeniem smakowym i duchowym.