Sposób przyrządzenia napoju sangria
Sposób przyrządzenia napoju sangria
Sangria to napój pochodzący z Hiszpanii, lecz doceniany już nie tylko w Europie, ale i na świecie. Można zakupić go w sklepie, jednak po co, skoro można go wykonać samodzielnie? Dzięki temu jest znacznie lepszy, świeży i ma niepowtarzalny smak, przywodzący na myśl hiszpańskie klimaty. Stanowi idealny deser zarówno latem, jak i zimą.
Jakich składników potrzeba?
Żeby przygotować pyszny napój, niezbędne będą odpowiednie składniki. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 750 ml czerwonego wina wytrawnego,
* 1,5 szklanki rumu,
* 1 szklanka soku pomarańczowego,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 cytryna,
* 1 limonka,
* 1 pomarańcza.Krok pierwszy
Limonkę, pomarańczę oraz cytrynę umyć, a następnie bardzo dobrze schłodzić w lodówce. Tak samo postąpić z winem i sokiem pomarańczowym. Każdy z tych produktów powinien być bardzo zimny.
Krok drugi
Schłodzone owoce pokroić w plasterki, po czym przełożyć je do dużego dzbanka, układając wszystkie na samym dnie. Zasypać wszystko cukrem oraz zalać rumem, a następnie włożyć do lodówki na 2 godziny. Dzięki temu Sangria nabierze odpowiedniego smaku.
Krok trzeci
Po wyjęciu dzbanka z lodówki drewnianą łyżką zgnieść lekko owoce, żeby puściły więcej soku. Dolać wino i sok pomarańczowy, po czym zamieszać całość. Jeżeli Sangria jest za mało słodka, można wsypać dodatkową porcję cukru.Podawać zaraz po przygotowaniu – latem z dodatkiem lodu, zimą bez niego. Na zdrowie!