Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na śniadaniowy koktajl owsiano-bananowy

Opiekun artykułu: mag
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 10 min.
Przepis na śniadaniowy koktajl owsiano-bananowy

Przepis na śniadaniowy koktajl owsiano-bananowy

Śniadanie to z całą pewnością najważniejszy posiłek dnia. Powinny zjadać go zwłaszcza osoby bardzo aktywne oraz te, które pragną schudnąć i prowadzić zdrowy tryb życia. Żeby nie znudziły nam się śniadania zjadane codziennie w takiej samej formie, czasem warto poeksperymentować ze składnikami, a także ich podaniem. Poniżej znajdziesz przepis na pożywny, zdrowy, idealny dla sportowców oraz osób na diecie, przepis na koktajl oparty na bazie płatków owsianych oraz bananów. Wypróbuj go koniecznie!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 łyżki miękkich płatków owsianych

1 łyżeczka miodu

2 banany

¼ szklanki całych migdałów

½ szklaki jogurtu greckiego.

4 łyżki miękkich płatków owsianych 1 łyżeczka miodu 2 banany ¼ szklanki całych migdałów ½ szklaki jogurtu greckiego.
  • Gotowanie płatków owsianych

    4 łyżki płatków owsianych zalej odrobiną mleka lub wody. Płyny mogą być wrzące – wówczas odstaw miskę z płatkami, a one same, pod wpływem wysokiej temperatury, zmiękną. Jeśli jednak wolisz, możesz normalnie podgotować płatki na kuchence do miękkości. Następnie odstaw je, żeby ostygły.

    To, czy wybierzesz płatki owsiane górskie, czy też błyskawiczne, zależy od twoich upodobań. Polecane są jednak te pierwsze.

  • Miksowanie

    Do blendera lub robota kuchennego z funkcją rozdrabniania wrzuć migdały. Miksuj je chwilę, aż się rozkruszą. Wówczas dodaj jogurt grecki i miksuj jeszcze razem przez kilkanaście sekund. Jeśli nie masz w domu jogurtu greckiego, możesz użyć zwykłego naturalnego 1,5 – 2 %, jednak pamiętaj, że ten pierwszy jest gęstszy oraz tłustszy, a także ma specyficzny posmak, który jest walorem w przypadku tego koktajlu.

  • Wykończenie koktajlu

    Wykończenie koktajlu

    Banany, najlepiej bardzo dojrzałe, obierz i pokrój w plastry czy kostkę. Następnie dorzuć je do migdałów z jogurtem greckim, dosłodź mieszankę łyżeczką miodu, a na koniec wrzuć rozmiękczone płatki owsiane. Całość zmiksuj jeszcze raz na gładką masę koktajlową.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Koktajl podawaj w wysokich szklankach. Możesz przyozdobić go listkiem mięty albo dodać kilka kostek lodu, jeśli koktajl robisz latem. Smacznego!

Popularne tagi
  • jalapeno
  • puree ogórkowe
  • oryginalna margarita
  • smoothie pomarańczowe
  • liście mięty
  • przepis na galaretkę w cytrynie
  • drugie śniadanie
  • margarita truskawkowa
  • ochłodzenie
  • sezon na wiśnie
  • wisienka kandyzowana
  • ciało
  • cień
  • pietruszka
  • nalewka ze śliwek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising