Przepis na śniadaniowy koktajl owsiano-bananowy
Przepis na śniadaniowy koktajl owsiano-bananowy
Śniadanie to z całą pewnością najważniejszy posiłek dnia. Powinny zjadać go zwłaszcza osoby bardzo aktywne oraz te, które pragną schudnąć i prowadzić zdrowy tryb życia. Żeby nie znudziły nam się śniadania zjadane codziennie w takiej samej formie, czasem warto poeksperymentować ze składnikami, a także ich podaniem. Poniżej znajdziesz przepis na pożywny, zdrowy, idealny dla sportowców oraz osób na diecie, przepis na koktajl oparty na bazie płatków owsianych oraz bananów. Wypróbuj go koniecznie!
Gotowanie płatków owsianych
4 łyżki płatków owsianych zalej odrobiną mleka lub wody. Płyny mogą być wrzące – wówczas odstaw miskę z płatkami, a one same, pod wpływem wysokiej temperatury, zmiękną. Jeśli jednak wolisz, możesz normalnie podgotować płatki na kuchence do miękkości. Następnie odstaw je, żeby ostygły.
To, czy wybierzesz płatki owsiane górskie, czy też błyskawiczne, zależy od twoich upodobań. Polecane są jednak te pierwsze.
Miksowanie
Do blendera lub robota kuchennego z funkcją rozdrabniania wrzuć migdały. Miksuj je chwilę, aż się rozkruszą. Wówczas dodaj jogurt grecki i miksuj jeszcze razem przez kilkanaście sekund. Jeśli nie masz w domu jogurtu greckiego, możesz użyć zwykłego naturalnego 1,5 – 2 %, jednak pamiętaj, że ten pierwszy jest gęstszy oraz tłustszy, a także ma specyficzny posmak, który jest walorem w przypadku tego koktajlu.
Wykończenie koktajlu
Banany, najlepiej bardzo dojrzałe, obierz i pokrój w plastry czy kostkę. Następnie dorzuć je do migdałów z jogurtem greckim, dosłodź mieszankę łyżeczką miodu, a na koniec wrzuć rozmiękczone płatki owsiane. Całość zmiksuj jeszcze raz na gładką masę koktajlową.
Serwowanie
Koktajl podawaj w wysokich szklankach. Możesz przyozdobić go listkiem mięty albo dodać kilka kostek lodu, jeśli koktajl robisz latem. Smacznego!