Advertising
Zakumaj.pl

Sposób przygotowania omletu ze szpinakiem

Opiekun artykułu: mariaczerwinska
Wymagany czas: 15 min.
Sposób przygotowania omletu ze szpinakiem

Sposób przygotowania omletu ze szpinakiem

Śniadanie na ciepło jest tym, czego nie raz potrzeba o poranku. Syci, rozgrzewa, a do tego świetnie smakuje. Nie od dziś wiadomo, że szczególnie dobrze na śniadanie sprawdzają się jajka oraz potrawy z jajek. Skoro rozpoczyna się sezon na szpinak, który tanieje z dnia na dzień, warto właśnie szpinak włączyć do wykonania pysznego omletu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Świeże, dobre składniki są niezbędne, żeby stworzyć dobre danie. Do najważniejszych produktów należą:

    * 4 jajka,

    * 1 cebulka,

    * 1 garść szpinaku,

    * 50 ml mleka,

    * pomidorki koktajlowe,

    * ser feta,

    * pieprz,

    * sól,

    * oliwa z oliwek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do szerokiej miski wbić jajka, wlać mleko oraz doprawić przyprawami w dowolnej ilości. Wymieszać wszystko trzepaczką, uzyskując gładką masę o jasnym kolorze. Po dobrym ubiciu masy – powinna lekko się spienić – odstawić ją na bok, przechodząc do przygotowania kolejnych składników.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotowany szpinak umyć dokładnie pod zimną wodą. Wysuszyć na sitku lub ręczniku papierowym. Cebulę obrać z łupinki, po czym bardzo drobno posiekać i odłożyć na bok. Pomidorki przekroić na połówki, fetę pokruszyć w palcach na mniejsze kawałki. Sięgnąć po patelnię, wylać na nią odrobinę tłuszczu – można użyć również masła klarowanego albo oleju kokosowego – rozgrzać go na piecu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy tłuszcz rozgrzeje się odpowiednio, wlać na patelnię jajka. Poczekać 30 sekund i dodać szpinak. Poczekać, aż omlet częściowo się zetnie, zaczynając delikatnie skwierczeć. Wrzucić pomidorki oraz ser feta, znów przypiekać. Smażyć dalej przez 4 minuty, po czym złożyć na pół i przykryć patelnię, smażąc jeszcze przez 1 minutę. Gotowy omlet przełożyć na talerz i od razu podawać. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem, jednak nie jest to konieczne.

Popularne tagi
  • roszponka
  • sól
  • farsz z awokado
  • owoce
  • pomidory z jajkiem
  • omlet z tofu
  • przepis na jajka w pomidorach
  • naczynie żaroodporne
  • przepis na pomidory z jajkiem
  • tofu
  • podawanie sałatki jajecznej
  • śniadanie z jajkiem
  • kminek
  • zdrowa dieta
  • wędlina
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising