Sposób przygotowania omletu ze szpinakiem
Sposób przygotowania omletu ze szpinakiem
Śniadanie na ciepło jest tym, czego nie raz potrzeba o poranku. Syci, rozgrzewa, a do tego świetnie smakuje. Nie od dziś wiadomo, że szczególnie dobrze na śniadanie sprawdzają się jajka oraz potrawy z jajek. Skoro rozpoczyna się sezon na szpinak, który tanieje z dnia na dzień, warto właśnie szpinak włączyć do wykonania pysznego omletu.
Potrzebne składniki spożywcze
Świeże, dobre składniki są niezbędne, żeby stworzyć dobre danie. Do najważniejszych produktów należą:
* 4 jajka,
* 1 cebulka,
* 1 garść szpinaku,
* 50 ml mleka,
* pomidorki koktajlowe,
* ser feta,
* pieprz,
* sól,
* oliwa z oliwek.
Krok pierwszy
Do szerokiej miski wbić jajka, wlać mleko oraz doprawić przyprawami w dowolnej ilości. Wymieszać wszystko trzepaczką, uzyskując gładką masę o jasnym kolorze. Po dobrym ubiciu masy – powinna lekko się spienić – odstawić ją na bok, przechodząc do przygotowania kolejnych składników.
Krok drugi
Przygotowany szpinak umyć dokładnie pod zimną wodą. Wysuszyć na sitku lub ręczniku papierowym. Cebulę obrać z łupinki, po czym bardzo drobno posiekać i odłożyć na bok. Pomidorki przekroić na połówki, fetę pokruszyć w palcach na mniejsze kawałki. Sięgnąć po patelnię, wylać na nią odrobinę tłuszczu – można użyć również masła klarowanego albo oleju kokosowego – rozgrzać go na piecu.
Krok trzeci
Gdy tłuszcz rozgrzeje się odpowiednio, wlać na patelnię jajka. Poczekać 30 sekund i dodać szpinak. Poczekać, aż omlet częściowo się zetnie, zaczynając delikatnie skwierczeć. Wrzucić pomidorki oraz ser feta, znów przypiekać. Smażyć dalej przez 4 minuty, po czym złożyć na pół i przykryć patelnię, smażąc jeszcze przez 1 minutę. Gotowy omlet przełożyć na talerz i od razu podawać. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem, jednak nie jest to konieczne.