Advertising
Zakumaj.pl

Tort z kaszy manny dla każdego

Opiekun artykułu: martini
Tort z kaszy manny dla każdego

Tort z kaszy manny dla każdego

Kasza manna to głównie dziecięcy przysmak, chociaż może być z powodzeniem wykorzystywana do przyrządzania deserów, które zasmakują każdemu, niezależnie od wieku. Takim deserem może być tort, łatwy do przyrządzenia i sprawdzający się jako danie zarówno na przyjęcie urodzinowe, jak i bez okazji. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Smaczny tort to smaczne składniki dobrej jakości. Aby przygotować deser z kaszą manną jako elementem podstawowym, potrzebne będą:
    * 1 szklanka kaszy manny,
    * 1 szklanka cukru pudru,
    * 1 l mleka,
    * 1 kostka margaryny,
    * 1 puszka brzoskwiń,
    * 3 żółtka,
    * 1 łyżka kakao,
    * 2 łyżki żelatyny,
    * 100 g biszkoptów (okrągłych),
    * owoce (do ozdoby).

  • Krok pierwszy

    Mleko przelać do garnka i zacząć podgrzewać. Gdy zacznie delikatnie parować, wsypać kaszę i mieszać nieprzerwanie, żeby nie pojawiły się grudki. Po zgęstnieniu kaszy odstawić ją na bok do przestygnięcia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do miski posiekać margarynę, wsypać cukier i zacząć ucierać. Kiedy masa stanie się puszysta, rozpocząć dodawanie żółtek – po jednym, doprowadzając do jego połączenia się z masą, a następnie kolejne, do wykorzystania wszystkich i uzyskania puszystej substancji.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do masy z margaryny zacząć dodawać kaszę. Również nie należy się śpieszyć, tak jak w przypadku jajek, lecz dodawać po 1 łyżce, cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Gotową masę podzielić na 2 części, po czym do jednej z nich dodać kakao. Zmiksować.

  • Krok czwarty

    Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Otworzyć puszkę z brzoskwiniami i odlać 1/2 syropu z niej do osobnej miski. Dodać do niego żelatynę, wymieszać dokładnie, po czym odstawić na 5 minut. Gdy żelatyna spęcznieje, podgrzać ją, żeby całkowicie się rozpuściła.Brzoskwinie z puszki zmiksować na papkę. Dodać do nich żelatynę i ponownie dobrze wymieszać.

  • Krok piąty

    Krok piąty

    Na biszkopty przełożyć kaszę. Rozsmarować ją po całej powierzchni tortownicy. Na kaszę przelać papkę brzoskwiniową, po czym całą formę włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny. Po tym czasie pokroić tort na kawałki i podawać.

Popularne tagi
  • beza z mascarpone
  • duży twix
  • masło orzechowe
  • papier do pieczenia
  • limonka
  • twix
  • przepis na babeczki truskawkowe
  • kruszonka
  • ciasto śliwkowe
  • jabłecznik
  • ciasto rabarbarowo-migdałowe
  • przepis na ciasto czekoladowe bez mąki
  • tort bezowy
  • żółtko
  • prl
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising