Tort z kaszy manny dla każdego
Tort z kaszy manny dla każdego
Kasza manna to głównie dziecięcy przysmak, chociaż może być z powodzeniem wykorzystywana do przyrządzania deserów, które zasmakują każdemu, niezależnie od wieku. Takim deserem może być tort, łatwy do przyrządzenia i sprawdzający się jako danie zarówno na przyjęcie urodzinowe, jak i bez okazji. Oto przepis.
Potrzebne składniki
Smaczny tort to smaczne składniki dobrej jakości. Aby przygotować deser z kaszą manną jako elementem podstawowym, potrzebne będą:
* 1 szklanka kaszy manny,
* 1 szklanka cukru pudru,
* 1 l mleka,
* 1 kostka margaryny,
* 1 puszka brzoskwiń,
* 3 żółtka,
* 1 łyżka kakao,
* 2 łyżki żelatyny,
* 100 g biszkoptów (okrągłych),
* owoce (do ozdoby).Krok pierwszy
Mleko przelać do garnka i zacząć podgrzewać. Gdy zacznie delikatnie parować, wsypać kaszę i mieszać nieprzerwanie, żeby nie pojawiły się grudki. Po zgęstnieniu kaszy odstawić ją na bok do przestygnięcia.
Krok drugi
Do miski posiekać margarynę, wsypać cukier i zacząć ucierać. Kiedy masa stanie się puszysta, rozpocząć dodawanie żółtek – po jednym, doprowadzając do jego połączenia się z masą, a następnie kolejne, do wykorzystania wszystkich i uzyskania puszystej substancji.
Krok trzeci
Do masy z margaryny zacząć dodawać kaszę. Również nie należy się śpieszyć, tak jak w przypadku jajek, lecz dodawać po 1 łyżce, cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Gotową masę podzielić na 2 części, po czym do jednej z nich dodać kakao. Zmiksować.
Krok czwarty
Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Otworzyć puszkę z brzoskwiniami i odlać 1/2 syropu z niej do osobnej miski. Dodać do niego żelatynę, wymieszać dokładnie, po czym odstawić na 5 minut. Gdy żelatyna spęcznieje, podgrzać ją, żeby całkowicie się rozpuściła.Brzoskwinie z puszki zmiksować na papkę. Dodać do nich żelatynę i ponownie dobrze wymieszać.
Krok piąty
Na biszkopty przełożyć kaszę. Rozsmarować ją po całej powierzchni tortownicy. Na kaszę przelać papkę brzoskwiniową, po czym całą formę włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny. Po tym czasie pokroić tort na kawałki i podawać.