Advertising
Zakumaj.pl

W jaki sposób naostrzyć nóż?

Opiekun artykułu: kargoo
W jaki sposób naostrzyć nóż?

W jaki sposób naostrzyć nóż?

Elementem wyposażenia każdej kuchni powinny być dosyć ostre noże. Oczywiście te profesjonalne, najostrzejsze pozostawmy zawodowym kucharzom, gdyż ewentualne omsknięcie może zakończyć się nawet obcięciem palca. Najlepsze noże kuchenne bez trudu tną kości, nawet przy użyciu niewielkiej siły. Jeśli nie mamy zbyt dużego doświadczenia, zadowólmy się ostrymi nożami, ale nie przesadnie ostrymi. Ważne, by nie były tępe, czyli kroiły daną rzecz, a nie miażdżyły. Najlepszym testem ostrości noża jest próba przekrojenia dojrzałego pomidora. Nóż powinien gładko przeciąć skórkę, bez wykonywania gwałtownych ruchów ani nakłuwania. Jeśli nie jest w stanie tego zrobić, to znaczy, że należy go naostrzyć. Jak to zrobić?

Advertising
Advertising
  • Jak ostrzyć?

    Jak ostrzyć?

    Przy prawidłowym ostrzeniu noża ważne jest to, by robić to bardzo jednostajnie, na całej długości ostrza. Zacznij od samego czubka i przejedź do końca. Pamiętaj, by spiłować również próg klingi, czyli drugi koniec ostrza. Jeśli będzie wystawał, to nie będziesz w stanie nic dokładnie posiekać. Ostrząc nóż, utrzymuj go cały czas pod tym samym kątem. Profil ten musi być identyczny po obu stronach klingi. Dzięki temu zachowasz nienaruszoną linię ostrza, która umożliwi ci krojenie. Trzymaj się tych zasad bezwzględnie, gdyż robiąc to niewłaściwie, doprowadzisz do tego, że po kilku razach ostrze stanie się wklęsłe i nie będzie się do niczego nadawało.

  • Czym ostrzyć?

    Czym ostrzyć?

    Najprostszym sposobem jest zakup specjalnej ostrzałki, którą kładziemy na stole i przesuwamy po niej ostrze. Wymusza ona odpowiedni kąt ostrzenia oraz jest całkiem łatwa w obsłudze. W zależności od typu takiej ostrzałki, efekty mogą być różne. Niektóre nie ostrzą wcale, a niektóre dają całkiem przyzwoite efekty, które z powodzeniem nadadzą się do użytku domowego. Innym typem ostrzałek są osełki ceramiczne, metalowe lub kamienne. Mogą mieć postać płaskiej płytki albo pręta. Pamiętajmy, że w przypadku tradycyjnego kamienia płaskiego ostrzymy nóż „pod włos”, czyli przesuwamy nóż w kierunku ostrza, trzymając go prostopadle.

  • O co jeszcze możemy naostrzyć nóż?

    Jeśli nie mamy żadnej ostrzałki, możemy z powodzeniem poradzić sobie bez niej. Możesz również naostrzyć nóż o cokolwiek wykonanego z kamienia, np. o kamienny parapet albo schody. Dobrze nada się do tego papier ścierny o drobnej gradacji, który przytwierdzisz do jakieś twardej, płaskiej powierzchni, np. kawałka deski. Całkiem znośne efekty przyniesie ci potarcie noża o drugi nóż, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by to zrobić. Jeśli posiadasz porcelanowe kubki, to potrzyj nóż o niemalowane lakierem elementy na spodzie. Wystarczy dosłownie chwila, by móc kroić wygodnie.

Popularne tagi
  • ułatwienie depilacji
  • prasowanie
  • czajnik tradycyjny
  • wyposażenie kuchni
  • szybkość wyrywania
  • depilacja
  • szybkowar
  • pieniądze
  • porcelana
  • odkurzacz
  • kamień
  • jak wybrać robota kuchennego
  • sprzątanie
  • mikser
  • śniadanie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising