Advertising
Zakumaj.pl

Wykwintna ryba w galarecie – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: vika
Wykwintna ryba w galarecie – jak ją przyrządzić?

Wykwintna ryba w galarecie – jak ją przyrządzić?

Galareta jest bardzo zdrowa ze względu na jej wpływ na maź stawową. Jeżeli doda się do niej rybę, bogatą w zdrowe tłuszcze, efekt będzie jeszcze lepszy. W związku z tym czy to od święta, czy na przekąskę, raz na jakiś czas warto przygotować rybę w galarecie. Dobry smak i zdrowie – gwarantowane.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Wykonanie ryby w galarecie nie jest skomplikowane, ale żeby móc ją przygotować, potrzebne są następujące składniki:
    * 500 g ryby (filetów),
    * 1 opakowanie żelatyny,
    * 1 jajko,
    * 1 puszka groszku zielonego,
    * 1 marchewka,
    * 1 włoszczyzna.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Włoszczyznę, czyli seler, natkę pietruszki, pietruszkę, marchewkę, por i cebulę zalać 1 l wody. Postawić garnek z warzywami na gazie i rozpocząć gotowanie. W trakcie gotowania można dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Dodać pozostałą marchewkę i ostrożnie wkładać rybę. Gotować ją, aż stanie się miękka. Zazwyczaj wystarczy 6 – 8 minut. Lepiej nie przedłużać czasu gotowania, żeby ryba się nie rozpadła. Wyjąć ją delikatnie.W osobnym garnuszku ugotować jajko na twardo.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kawałki ryby układać w dowolnym, podłużnym albo okrągłym naczyniu. Posypać odsączonym z zalewy groszkiem.

    Jajko obrać i pokroić w plasterki, tak samo postąpić z marchewką, krojąc ją albo na plastry, albo na kawałki. Do ciepłego wywaru dodać żelatynę i mieszać tak długo, aż całkiem się rozpuści. Następnie zalać nią naczynie z rybą. Pozostawić do wystudzenia, po czym włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki.

Popularne tagi
  • rozmrażanie
  • mrożona ryba
  • kuchnia
  • sposób duszenia ryby
  • pomidory
  • łosoś z sosem sojowym
  • ryba po grecku
  • rozmrażanie ryby
  • tarta
  • posiłek
  • patroszenie ryb
  • przepis na łososia w warzywach
  • zasady przechowywania ryb
  • majonez
  • koncentrat pomidorowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising