Advertising
Zakumaj.pl

Jak dobrze przechowywać ryby?

Opiekun artykułu: danek
Jak dobrze przechowywać ryby?

Jak dobrze przechowywać ryby?

Im więcej ryb w diecie, tym lepiej, jednak statystyki pokazują, że wciąż jada się ich w Polsce za mało. Są za drogie, nie zawsze wiadomo, jak je przygotować, podać, nie każdy je lubi, a także nie wiadomo, jak je przechowywać, aby zachować świeżość. Wbrew pozorom nie jest to błahy problem, gdyż zepsuta rybka może poważnie zaszkodzić żołądkowi. Żeby uniknąć sensacji związanych z jelitami, dowiedz się, jak przechowywać rybę, by zachowała odpowiednią świeżość do konsumpcji.

Advertising
Advertising
  • Ryby w lodówce

    Ryby w lodówce

    Ryby mają delikatniejszą konsystencję niż zwykłe mięso, ponieważ zawierają dużo wody. Z tego powodu nie mogą być całkowicie zamrożone. Należy obłożyć je kruszonym lodem i przechowywać w temperaturze nie wyższej niż +4 stopnie Celsjusza. Jeżeli nie obłoży się ich lodem, wówczas należy od razu je przygotowywać, gdyż później nie będą już zdatne do spożycia. Dotyczy to przede wszystkim ryb samodzielnie złowionych i przygotowanych. Sklepowe ryby są sprzedawane jako mrożonki i jest to bezpieczniejsze niż samodzielne mrożenie. Jednak trzeba od razu po powrocie ze sklepu włożyć je do zamrażalnika, aby przypadkiem nie rozmroziły się.

  • Opakowanie ryb

    Opakowanie ryb

    Wszystkie ryby mają charakterystyczny zapach, który nie jest najprzyjemniejszy. Niezależnie od tego, czy są to ryby mrożone, wędzone czy inne, nie powinny leżeć w lodówce luzem. Najlepiej owinąć je folią aluminiową lub włożyć do foliowego woreczka nie przepuszczającego zapachów. Dobrze sprawdzi się również plastikowy pojemnik z przykrywką.

  • Po rozmrożeniu

    Po rozmrożeniu

    Gdy już dojdzie do rozmrożenia ryb, trzeba je przygotować tego samego dnia. Nie można w żaden sposób zamrażać ich ponownie, wkładać do lodówki na później, wykorzystywać następnego dnia. Zatrucie rybami może być poważne, dlatego lepiej go unikać poprzez prawidłowe postępowanie z rybami w kuchni. Świeże ryby najlepiej od razu zjeść.

  • Czystość ryby

    Czystość ryby

    Ryby zakupione w sklepie są najczęściej pokrojone na kawałki, obsypane lodem i tak mrożone. Jeśli jednak chce się przechowywać w lodówce ryby samodzielnie złowione, trzeba je przed tym bardzo dokładnie wypatroszyć oraz umyć od środka. Niezrobienie tego może doprowadzić do gnicia i rozwoju niebezpiecznych dla zdrowia bakterii.

  • Uwaga na inne produkty

    Za umieszczaniem ryb – szczególnie wędzonych – w osobnych pudełkach lub opakowaniach przemaga także fakt, że ich aromatem mogą przesiąknąć inne produkty. Z tego powodu należy uważać i nie kłaść ryb obok sera, masła, mleka, jeśli nie chce się czuć w nich rybiego smaku.

Popularne tagi
  • masło ziołowe
  • bułka
  • tłuszcz
  • seler
  • porady kulinarne
  • sposób na duszoną rybę
  • szczypce
  • przepis na grillowanego łososia
  • impreza
  • musztarda
  • woda
  • sznycle
  • białe wino
  • bulion
  • świeże ryby
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising