Z jakimi dodatkami możesz pić kawę i herbatę?
Z jakimi dodatkami możesz pić kawę i herbatę?
Kawa oraz herbata to dwa napoje, które towarzyszą nam na co dzień. Są to zdecydowanie dwa najpopularniejsze płyny w naszym kraju, wypijane w domach, u znajomych, w pracy, na ulicy oraz w kawiarniach. To właśnie one pomagają nam przetrwać dzień, pijemy je rano, nawet jeszcze przed albo zamiast śniadania, pijemy je po obiedzie przy słodkim deserze, a także wieczorem do kolacji. Dodatkowo, kawa czy mocna herbata (a także herbata zielona) pobudzają nas, pozwalają przetrwać wieczór, kiedy trzeba dłużej pouczyć się albo popracować. Naszym wręcz tradycyjnym i wydawałoby się niezastąpionym dodatkiem do kawy oraz herbaty jest cukier. Niektórzy nie wyobrażają sobie ich smaku bez właśnie tego białego słodzika. Jednak są także inne dodatki, które mogą podkręcić smak tych dwóch napoi. Przeczytaj ten artykuł, żeby odkryć nowe i inspirujące połączenia smakowe.
Kawa z bitą śmietaną i posypką
Kawę, do której dodamy bitą śmietanę oraz słodką posypkę, trudno już nazwać napojem. Prędzej będzie to deser kawowy na ciepło. Warto sobie czasami taką kawę zaserwować, zwłaszcza w zimowy lub jesienny wieczór, kiedy naprawdę potrzeba nam słodyczy, rozgrzania oraz takiego dobrego smaku. To przepis, który sprawi, że poczujesz się o wiele lepiej. Pamiętaj, że do takiej kawy bita śmietana musi być naprawdę dobrze ubita, aby unosiła się na powierzchni. Posypkę możesz stworzyć z kakao albo z cynamonu, ale najlepsza opcją będzie starty piernik. Od razu poczujesz świąteczny klimat.
Kawa z gałką lodów
Kolejną propozycją będzie kawa z lodami, z tym że lody nie będą leżały obok kawy na talerzyku, a znajdą się w filiżance. Jest to popularna oferta kawiarni. Będziesz potrzebowała do tego właśnie zaparzonej kawy, osłodzonej nieco mniej niż zazwyczaj oraz bardzo dobrze zmrożonych lodów waniliowych albo śmietankowych. Możesz całość posypać przyprawą do kawy.
Kawa z piankami
Pianki, które można podjadać jako słodycze, dodawać do ciast lub zanurzać w gorącej czekoladzie albo kakao, stają się w Polsce coraz bardziej popularne i można je kupić w większości sklepów wielkopowierzchniowych. Świetnie nadają się one także do kawy. To również taka forma kawowego deseru, która przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości.
Herbata z przyprawami korzennymi
Ta opcja herbaty przypadnie do gustu zwłaszcza osobom, które lubią smak pierników oraz uwielbiają ostrość przypraw korzennych. Aby herbata nabrała pysznego, korzennego aromatu, należy ją najpierw zaparzyć, następnie przelać do rondelka, a tam dodać dosłownie odrobinę przypraw i pogotować jeszcze przez chwilę. Genialnie smakuje z kardamonem albo cynamonem.
Herbata z pigwą
Kolejna herbacianym dodatkiem będzie pigwa, zasypana wcześniej cukrem i zamknięta w słoiczkach. Pigwa nie jest bardzo popularnym owocem, z którego wykonuje się jakiekolwiek przetwory, a to z tego powodu, iż jest po prostu bardzo twarda i trudna w obróbce. Herbata z nią smakuje jednak niebiańsko, o wiele lepiej niż z popularną cytryną.
Herbata z sokiem malinowym
To idealna propozycja dla zmarzluchów. Taka herbata z sokiem malinowym, jeszcze najlepiej domowym, babcinym, jest idealną metodą na zimne wieczory jesienią i zimą. Z pewnością przypomni ci ona smak lata, za którym tęsknisz.