Advertising
Zakumaj.pl

Podstawowe zasady podawania piwa

Opiekun artykułu: okostella
Podstawowe zasady podawania piwa

Podstawowe zasady podawania piwa

Piwo wydaje się bardzo prostym napojem, do którego wystarczy jedynie kufel i butelka, a czasami zapomina się nawet o kuflu Jednak niekoniecznie trzeba traktować ten napój po macoszemu. W wielu krajach piwem delektuje się, jak innymi napojami alkoholowymi, docenia się jego smak, kolor i aromat, dlatego dobrze jest wiedzieć, jak podawać piwo, aby było czymś więcej.

Advertising
Advertising
  • Przechowywanie piwa

    Przechowywanie piwa

    Nie jest przesadą, że piwo powinno być chłodne. Żeby utrzymać je w takim stanie, konieczne jest zadbanie o przechowywanie go w chłodnym miejscu, lodówka nadaje się do tego bardzo dobrze. Dzięki niej temperatura piwa będzie wynosiła 7 – 12 st. Celsjusza. Poza lodówką w chłodzeniu piwa pomaga spiżarnia albo piwnica.Najlepiej zachować wspomnianą wyżej temperaturę i nie schodzić do niższych. Istotnie, piwo w niższej będzie bardzo zimne, jednak nadmiernie niska temperatura zepsuje jego smak oraz aromat. Piwo ciepłe nie da tak dobrego smaku, podobnie jak piwo przechowywane do góry nogami, ponieważ drożdże piwne mogą sfermentować, zmieniając smak.

  • Odpowiednie kufle

    Odpowiednie kufle

    Podawanie piwa powinno odbywać się w odpowiednich do tego kuflach, sama zwykła szklanka, przeznaczona do innych napojów, nie wystarczy. Należy zaopatrzyć się w kufle przeznaczone do piwa, które zapewniają mu odpowiedni smak oraz wygląd. Takie kufle można zakupić w sklepach dla piwoszy albo w sklepach internetowych.Warto także pamiętać o schłodzeniu naczyń, jednak nie mrozić ich w zamrażarce. Jeśli będą zmrożone, lód zacznie się topić, rozcieńczając piwo i tym samym zmieniając jego smak.

  • Przygotowanie kufla

    Przygotowanie kufla

    Bardzo ważne jest umycie kufli przed podaniem piwa. Po każdym użyciu dokładnie wypłukać, umyć naczynie, żeby nie został na nim żaden osad. W czystych kuflach piwo będzie smakowało o wiele lepiej.

  • Nalewanie piwa

    Nalewanie piwa

    Piwo powinno być nalewane w odpowiedni sposób, żeby mieć odpowiednią piankę i tym samym odpowiedni wygląd. Uzupełnianie kufla napojem powinno przebiegać z wysoka, prosto z butelki, uzupełniając naczynie do 3/4 kufla, pozostałą część powinna zająć gęsta, biała pianka. Nawet jeśli wygląd piwa kusi od razu po nalaniu, należy odczekać chwilę, żeby pianka osiadła.

  • Powąchaj i wypij

    Po nalaniu piwa do kufla, przed piciem, należy powąchać piwo. Sam zapach należy wdychać również podczas popijania napoju, delektując się nim w czasie picia. Nie warto łykać wielkich łyków piwa, pić byle szybciej, by sięgnąć od razu następne. Piwo, podobnie jak wino, może być degustowane.

Popularne tagi
  • sposób przygotowania mangojito
  • napój rumowy
  • przepisy koktajlu
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • naczynia krwionośne
  • drink manhattan
  • przepis na blue lagoon
  • poczęstunek
  • dobry drink
  • koktajl przeciwzmarszczkowy
  • menu karnawałowe
  • drink
  • hiszpańskie napoje
  • melon
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising