Zasady poprawnego przechowywania grzybów
Zasady poprawnego przechowywania grzybów
Wraz z nadejściem jesieni, a czasami już pod koniec sierpnia rozpoczyna się sezon na grzyby. Wszystko zależy od pogody. Jeśli jest sprzyjająca, nawet jedna wycieczka do lasu może zaowocować zebraniem pełnego koszyka grzybów. W takiej sytuacji niezbędna jest wiedza, jak przechowywać dary lasu, żeby długo służyły w kuchni.
Świeże grzyby
Niestety, grzyby nie należą do tych produktów, które można długo przechowywać w lodówce bez żadnej obróbki. Są delikatne i bardzo podatne na wilgoć oraz niewłaściwe przechowywanie. Zdarza się, że nawet transport w koszyku z lasu do domu jest dla nich trudnym przeżyciem. Z tego powodu świeże grzyby, oczyszczone, można przechowywać w lodówce, w pudełku, jedynie 1 dzień, nie więcej. Później nie będą nadawały się już do użycia. W związku z krótkim terminem najlepiej od razu po powrocie z grzybobrania zdecydować, jak z nimi postąpić. Warto również wiedzieć, że choć duże grzyby są imponującymi trofeami, mają mniejszą trwałość.
Mrożone grzyby
Mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na ich przechowywanie. Można je wtedy zachować w całości i wykorzystać do specjalnych potraw, np. na święta Bożego Narodzenia. Można również przechować je pokrojone.Przed przystąpieniem do mrożenia należy grzyby oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń leśnych, listków, ziemi i delikatnie obmyć wodą. Po wykonaniu tego trzeba ułożyć je w zamrażalniku, a gdy będą dobrze zmrożone, przełożyć do woreczków foliowych. Najlepiej kupić specjalne woreczki do przechowywania grzybów. Są grubsze, dzięki czemu zapach nie rozchodzi się po całej lodówce.
Duszenie grzybów
Grzyby można przechowywać również duszone. W tym celu trzeba je oczyścić i podsmażyć na maśle, a następnie przełożyć do szklanych słoików i szczelnie zakręcić. Przygotowane w taki sposób grzybki nadają się do przechowywania w słoiku przez kilka dni. Można je również zamrozić po takiej obróbce, lecz nie w słoiku, ale w workach.
Suszone grzyby
Suszenie grzybów to główny sposób na obróbkę zebranych grzybków oraz na ich przechowywanie. Można je suszyć w piekarniku, na kaloryferze, nad włączonym palnikiem pieca – małym, który nie doprowadzi do przypalenia grzybów. Poza suszeniem w piekarniku, każdy z tych sposobów wymaga nawleczenia kawałków grzybów na sznurki.
Coraz popularniejsze są również specjalne maszyny do suszenia grzybów, suszarki, w których kawałki grzybków każdego rodzaju suszy się przez kilka godzin. Następnie wystarczy przełożyć je do słoika albo pudełka i tak przechowywać.