Advertising
Zakumaj.pl

Zasady poprawnego przechowywania grzybów

Opiekun artykułu: iwonak
Zasady poprawnego przechowywania grzybów

Zasady poprawnego przechowywania grzybów

Wraz z nadejściem jesieni, a czasami już pod koniec sierpnia rozpoczyna się sezon na grzyby. Wszystko zależy od pogody. Jeśli jest sprzyjająca, nawet jedna wycieczka do lasu może zaowocować zebraniem pełnego koszyka grzybów. W takiej sytuacji niezbędna jest wiedza, jak przechowywać dary lasu, żeby długo służyły w kuchni.

Advertising
Advertising
  • Świeże grzyby

    Świeże grzyby

    Niestety, grzyby nie należą do tych produktów, które można długo przechowywać w lodówce bez żadnej obróbki. Są delikatne i bardzo podatne na wilgoć oraz niewłaściwe przechowywanie. Zdarza się, że nawet transport w koszyku z lasu do domu jest dla nich trudnym przeżyciem. Z tego powodu świeże grzyby, oczyszczone, można przechowywać w lodówce, w pudełku, jedynie 1 dzień, nie więcej. Później nie będą nadawały się już do użycia. W związku z krótkim terminem najlepiej od razu po powrocie z grzybobrania zdecydować, jak z nimi postąpić. Warto również wiedzieć, że choć duże grzyby są imponującymi trofeami, mają mniejszą trwałość.

  • Mrożone grzyby

    Mrożone grzyby

    Mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na ich przechowywanie. Można je wtedy zachować w całości i wykorzystać do specjalnych potraw, np. na święta Bożego Narodzenia. Można również przechować je pokrojone.Przed przystąpieniem do mrożenia należy grzyby oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń leśnych, listków, ziemi i delikatnie obmyć wodą. Po wykonaniu tego trzeba ułożyć je w zamrażalniku, a gdy będą dobrze zmrożone, przełożyć do woreczków foliowych. Najlepiej kupić specjalne woreczki do przechowywania grzybów. Są grubsze, dzięki czemu zapach nie rozchodzi się po całej lodówce.

  • Duszenie grzybów

    Duszenie grzybów

    Grzyby można przechowywać również duszone. W tym celu trzeba je oczyścić i podsmażyć na maśle, a następnie przełożyć do szklanych słoików i szczelnie zakręcić. Przygotowane w taki sposób grzybki nadają się do przechowywania w słoiku przez kilka dni. Można je również zamrozić po takiej obróbce, lecz nie w słoiku, ale w workach.

  • Suszone grzyby

    Suszone grzyby

    Suszenie grzybów to główny sposób na obróbkę zebranych grzybków oraz na ich przechowywanie. Można je suszyć w piekarniku, na kaloryferze, nad włączonym palnikiem pieca – małym, który nie doprowadzi do przypalenia grzybów. Poza suszeniem w piekarniku, każdy z tych sposobów wymaga nawleczenia kawałków grzybów na sznurki.

    Coraz popularniejsze są również specjalne maszyny do suszenia grzybów, suszarki, w których kawałki grzybków każdego rodzaju suszy się przez kilka godzin. Następnie wystarczy przełożyć je do słoika albo pudełka i tak przechowywać.

Popularne tagi
  • ananas bez skórki
  • rozmrażanie owoców
  • detoks organizmu
  • orzechy laskowe
  • goździki
  • sklepy ekologiczne
  • przygotowanie kompotu
  • tłuszcze nienasycone
  • przejadanie się
  • piekarnik
  • starzenie się skóry
  • korzyści z kiełków
  • lodowata woda
  • mechaniczna wyciskarka
  • kwas ellowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising