Zastosowanie jarzębiny w medycynie ludowej
Zastosowanie jarzębiny w medycynie ludowej
Dla większości z nas jarzębina jest drzewem, którego owoce w dzieciństwie nawlekaliśmy na nitki, sznurki, czy tasiemki, tworząc w ten sposób wspaniałe korale. Dla porównania niewiele osób zdaje sobie sprawę, że te same czerwone kulki mają właściwości lecznicze. Można z nich stworzyć lecznicze napary, soki czy dżemy, które pomogą ci z uporaniem się z wieloma dolegliwościami. Jeżeli jesteś ciekawy, jakie to przypadłości, powinieneś przeczytać poniższy artykuł. Zawarliśmy w nim odpowiedzi na twoje pytania.
Pamiętaj o tym, że nie wolno zjadać surowej jarzębiny. Owoce zawierają kwas parasorbinowy, który powoduje nudności i wymioty. Pod wpływem temperatury jednak rozkłada się, dlatego też przetwory i suszone owoce nadają się do spożycia.
Właściwości
Owoce jarzębiny są bogate w witaminy A, C, E, K oraz P. Są również źródłem magnezu, miedzi, potasu, sodu oraz substancji takich jak: antocyjany, kwasy organiczne, garbniki i flawonoidy. Swoje zastosowanie znalazły więc w medycynie ludowej. Owoce tej rośliny są polecane osobom chorym na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę czy miażdżycę. Zawarte w nich substancje wspomagają również pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego, nerek, a także pomagają w leczeniu chorób układu pokarmowego. Mają także korzystny wpływ na serce i układ krwionośny, pomagają niwelować pajączki na skórze. Posiadają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i moczopędne. Zawierają dwa razy więcej beta-karotenu od marchewki, dlatego są polecane wszystkim tym, którzy mają wady wzroku. Owoce jarzębiny poprawiają ostrość widzenia, pomagają przy przemęczeniu oczu oglądaniem telewizji czy pracą przy komputerze.
Problemy z nerkami, wątrobą i pęcherzykiem żółciowym
Owoce jarzębiny powinny stosować osoby, które mają problemy z nerkami, wątrobą i pęcherzykiem żółciowym. Zaleca się im, by dwa razy dziennie zjadły łyżkę wysuszonych, sproszkowanych lub mielonych owoców. Aby lepiej przyswoić sobie zawarte w nich składniki, należy je popić przegotowaną, letnią wodą.
Miażdżyca
Jarzębina zapobiega miażdżycy i wzmacnia serce. Jak ją stosować, żeby wspomagać krwiobieg? Wystarczy, że do garnka wsypiesz łyżkę suszonych, rozdrobnionych owoców i zalejesz 1,5 szklanki wody. Gotuj całość przez 30 minut. Napar należy pić 3 razy dziennie po pół szklanki.
Anemia i uciążliwe biegunki
Owoce jarzębiny są również skuteczne w walce z anemią lub jeśli cierpisz z powodu uciążliwej biegunki. Wystarczy, że przygotujesz sobie napar o właściwościach ściągających. Uzupełni także niedobór elektrolitów w organizmie. Wystarczy, że zalejesz łyżkę suszonych owoców szklanką wrzątku i pozostawisz na około 10 minut. Po upływie tego czasu przecedź napar i wypij.
Przetwory
Leczniczy dżem z jarzębiny – składniki:
* 50 dag suszonych owoców jarzębiny,
* 50 dag jabłek,
* żelfix,
* 50 dag cukru.
Do garnka wsyp suszone owoce jarzębiny i jabłka. Dodaj do nich trochę wody i duś je przez kilka minut, aż się rozgotują. Dodaj do nich żelfix i jeszcze chwilkę pogotuj. Następnie dosyp cukier, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przełóż gorący dżem do słoików, zakręć je i pozostaw odwrócone do góry dnem do wystygnięcia.
Leczniczy sok jarzębinowy – składniki:
* 1 kg świeżych owoców jarzębiny,
* 0,5 kg cukru,
* 1l wody.
Rozgnieć 1 kg owoców jarzębiny, tak żeby puściły sok. Dodaj do niego cukier i wymieszaj. Zalej całość wodą i gotuj przez pół godziny. Przecedź i przelej do butelek.