Ziemniaki zapiekane z boczkiem – jak je przygotować?
Ziemniaki zapiekane z boczkiem – jak je przygotować?
Z ziemniaków można tworzyć jedne z najlepszych potraw, idealne zarówno latem, jak i jesienią, która zachęca do ziemniaczanych posiłków. Nie na darmo wielu osobom jesienne wieczory kojarzą się z pieczonymi w ognisku ziemniaczkami. Obecnie zrobienie ogniska, w którym można takie wypiekać, jest trudniejsze, zwłaszcza w mieście, ale to nie oznacza, że nie ma szans na urozmaicenie sobie dnia pieczonym ziemniaczkiem.
Potrzebne produkty spożywcze
Ziemniaki przypieczone z boczkiem to dobry pomysł na sycący posiłek, który przypomni czasy dzieciństwa. Do ich przygotowania niezbędne są:
* ziemniaki,
* boczek,
* oliwa z oliwek,
* pieprz,
* zioła (oregano, bazylia, tymianek),
* sól.
Krok pierwszy
Przygotowane ziemniaki dokładnie, choć cienko obrać ze skórki. Następnie umyć je pod zimną wodą, żeby pozbyć się wszystkich zabrudzeń. Zrobić nacięcia w każdym z ziemniaków, jednak nie do końca – wtedy uzyska się ziemniaczane plasterki, a nie o to chodzi. Nacięcia powinny być co 0,5 cm, wtedy będzie można swobodnie włożyć pomiędzy nie kolejne dodatki.
Krok drugi
Boczek pokroić na plasterki lub na mniejsze kawałki. Po zrobieniu tego zacząć wkładać boczek pomiędzy nacięcia wykonane w ziemniakach, lekko je dociskając do środka, choć nie muszą znajdować się tuż na końcu każdego ziemniaka. Gdy wszystkie ziemniaczki będą nadziane, skropić je odrobiną oliwy oraz posypać pieprzem, solą, wybranymi ziołami, które poprawią ich smak.
Krok trzeci
Ziemniaki owinąć folią aluminiową i ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190 stopni Celsjusza. Piec przez 45 – 50 minut, ponieważ ziemniaki muszą mocno zmięknąć. Po tym czasie można wyjąć całe naczynie z pieca i układać na talerzach. Po rozwinięciu ziemniaków z folii ukaże się przypieczone, pachnące danie, które można dodatkowo doprawić lub polać sosem czosnkowym.