Nuggetsy dla dzieci i dorosłych
Nuggetsy dla dzieci i dorosłych
Nuggetsy znane są głównie z sieciówek sprzedających jedzenie typu fast food. Jednak tak wielu osobom przypadły do gustu, że z chęcią przygotowują je w domu. Jest to przysmak nie tylko dzieci, którym podoba się mała forma kurczaka, ale także dorosłych. Ku radości całej rodziny warto przyrządzić nuggetsy według polecanego poniżej przepisu.
Niezbędne składniki spożywcze
Do przygotowania smacznych nuggetsów trzeba przygotować świeże składniki na kawałki kurczaka oraz na sos. Do przygotowania kurczaka potrzebne są:
* 1 duża pierś z kurczaka,
* 1 jajko,
* płatki kukurydziane,
* bułka tarta,
* papryka ostra, mielona,
* pieprz,
* sól,
* olej.
Z kolei do sosu trzeba mieć:
* 1 kubeczek jogurtu naturalnego,
* 1,5 łyżki majonezu,
* 1 łyżka ketchupu,
* czosnek.Pierwszy krok
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić ze zbędnych elementów i pokroić w paski. Nie powinny być zbyt cienkie, żeby nie przypaliły się podczas późniejszego smażenia.Wszystkie kawałki włożyć do miski, po czym doprawić – pieprzem, solą, papryką – i wymieszać. Następnie przykryć miskę folią aluminiową i wstawić do lodówki. Dodatkowo można dolać 1 łyżkę oliwy.
Drugi krok
Przygotować dwa głębokie talerze. Do jednego wbić jajko i roztrzepać je dokładnie. Można posolić szczyptą soli. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą oraz pokruszone płatki kukurydziane. Obtaczać mięso najpierw w jajku, a następnie w płatkach z bułką tartą.
Trzeci krok
Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie dostatecznie ciepły, kłaść na nim nuggetsy. Przypiekać z obu stron, aż panierka będzie mocno brązowa. To znak, że mięso w środku również będzie dobre do jedzenia.W czasie smażenia przygotować sos. Jest to bardzo proste. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, doprawić majonezem i ketchupem. Podawać sos razem z nuggetsami. Smakują one tak samo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.