Aromatyczne szaszłyki curry z grilla
Aromatyczne szaszłyki curry z grilla
Grill kusi, żeby wypróbowywać nowe przepisy i za każdym razem podawać coś zaskakującego. Zarówno na większym przyjęciu w ogrodzie, jak i na rodzinnym obiedzie dobrze sprawdzą się aromatyczne szaszłyki z dodatkiem curry. Poniżej znajduje się prosty przepis, jak je wykonać.
Potrzebne składniki
Wykonanie aromatycznych szaszłyków wymaga przygotowania odpowiednich składników. Koniecznie trzeba zadbać o ich jakość, żeby szaszłyki były jeszcze lepsze. Wśród niezbędnych produktów znajdują się:
* 1 podwójna pierś kurczaka,
* 1 łyżeczka curry,
* 1 łyżeczka miodu,
* 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
* 1/2 łyżeczki imbiru,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 ząbek czosnku,
* 1/2 szklanki mleka,
* 1 cebula,
* 1 papryka czerwona,
* pieprz,
* sól.
Aby móc stworzyć szaszłyki, potrzebne są również drewniane patyczki do nadziewania oraz tacka aluminiowa, na której wygodnie piecze się dania na grillu.Pierwszy krok
Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć pod strumieniem bieżącej, zimnej wody, a następnie osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Odciąć ostrym nożem wszystkie błonki oraz tłuste elementy, po czym pokroić w kostki o grubości 1 centymetra.
Drugi krok
Do szerokiej miski wlać mleko, miód, curry, imbir, paprykę mieloną, sól i pieprz. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę prosto do mleka. Całość wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się sypkich składników. Włożyć do miski pokrojonego kurczaka, zamieszać, żeby kawałki dobrze pokryły się marynatą, po czym przykryć miskę folią aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Trzeci krok
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w szerokie piórka. Paprykę umyć i rozciąć. Usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić warzywo w kostkę. Po przygotowaniu warzyw wyjąć mięso z lodówki i rozpocząć tworzenie szaszłyków. Nabijać na patyczki na przemian paprykę, mięso, cebulę aż do wykorzystania wszystkich składników.Rozpalić grill. Tackę aluminiową posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na niej szaszłyki. Piec 30 minut, póki kurczak nie będzie równo przyrumieniony z każdej strony. Podawać od razu po upieczeniu. Można z sosem czosnkowym i kawałkami białego chleba.