Jak grillować bezpiecznie?
Jak grillować bezpiecznie?
Grillowanie to nie tylko pyszne jedzenie i przyjemność płynąca z posiłku na świeżym powietrzu oraz doglądania dochodzących na ruszcie potraw. To przede wszystkim konieczność rozpalenia ognia i obcowania ze sprzętem, który nieodpowiednio użyty może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Żeby uniknąć konieczności sięgania po apteczkę pierwszej pomocy, dobrze jest zapoznać się z zasadami bezpiecznego grillowania.
Ustawienie grilla
Przed rozpaleniem grilla, a nawet jeszcze przed włożeniem do niego podpałki należy ustawić go na stabilnym podłożu. Jeżeli ma się ogródek z wyłożonym płytkami miejscem dla grilla, nie stanowi to problemu. Grillując na świeżym powietrzu na łące, warto znaleźć najbardziej ubite miejsce, na którym sprzęt nie będzie się kiwał.
Podpałka
Przed położeniem podpałki dobrze jest wyłożyć palenisko folią aluminiową, ułatwi to późniejsze sprzątanie. Na folii ułożyć podpałkę z dowolnego materiału. Można użyć węgla drzewnego, brykietu, szczap drzew liściastych, a dla łatwiejszego rozpalania – podpałki płynnej. Warstwa gotowa do rozpalenia powinna mieć 10 centymetrów grubości. Jednocześnie trzeba pamiętać, że nie wolno używać do rozpalania łatwopalnych płynów, m.in. denaturatu, nafty lub benzyny.
Rozpalanie ognia
Żeby bezpiecznie rozpalić ogień, należy użyć długich zapałek, przeznaczonych specjalnie do rozpalania grilla, lub zapalarki. Trzeba pamiętać, że nie stawia się rusztu z mięsem od razu po wznieceniu ognia. Należy poczekać, aż ułożony w palenisku węgiel zacznie się żarzyć, a nie buchać ogniem.
Odpowiednie mięso
Mięso przygotowane do pieczenia nie powinno być przesadnie tłuste. Topiący się pod wpływem ciepła tłuszcz mógłby skapywać do żaru i sprawić, że przypiekałby mięso albo doprowadził do zgaśnięcia paleniska. Jeżeli mięso do grillowania było przygotowane w marynacie, należy otrząsnąć je z jej nadmiaru, a najlepiej grillować na tacce aluminiowej, która jednocześnie zabezpiecza zarówno żar, jak i mięso.
Przechowywanie jedzenia
Przed położeniem jedzenia na ruszt należy przechowywać produkty w niskich temperaturach, dotyczy to przede wszystkim mięsa oraz ryb. Najlepiej nadaje się do tego lodówka turystyczna. Z kolei warzywa do grillowania powinny być przenoszone i przechowywane w pudełkach plastikowych z pokrywkami. Należy również pamiętać, że potrawy, która została już upieczona, nie wolno kłaść na ruszt po raz drugi.
Upieczone mięso
Bardzo ważne jest zdejmowanie z rusztu potraw, które są dokładnie upieczone, a nie surowe. Żeby przekonać się, w jakim stanie jest mięso, wystarczy nakłuć je patyczkiem do szaszłyków albo widelcem. Jeżeli po nakłuciu pojawi się biały sos, oznacza to, że mięso jest gotowe. Warto pamiętać również o kładzeniu mięsa upieczonego oddzielnie od surowego.