Oryginalne danie z grilla – bakłażan z fetą
Oryginalne danie z grilla – bakłażan z fetą
Warzywa z grilla przygotowane z pomysłem mogą być bardzo dobrym sposobem na urozmaicenie spotkania przy grillu. Nie zawsze muszą być to standardowe warzywa – papryka lub ziemniaki – warto zaszaleć kulinarnie i przygotować bakłażany z fetą. Oto przepis.
Przydatne składniki
Dobra potrawa z grilla to przede wszystkim świeże składniki, które zagwarantują jej dobry smak. Aby przyrządzić bakłażana z dodatkami, niezbędne są:
* 2 bakłażany,
* 20 dag sera feta,
* 15 dag boczku wędzonego,
* 1 natka pietruszki,
* 1 cytryna,
* 1 papryczka chili,
* oliwa z oliwek,
* bazylia,
* oregano,
* pieprz,
* sól.
Dobrze jest także przygotować folię aluminiową oraz wykałaczki, które mogą pomóc przy formowaniu zgrabnych kształtów z bakłażana.Pierwszy krok
Bakłażany umyć i pokroić na plasterki, najlepiej o grubości 0,5 centymetra. Po skrojeniu obu warzyw należy każdy plasterek dokładnie posmarować oliwą. Dobrze jest użyć do tego pędzelka, żeby nie pobrudzić sobie palców tłustą substancją.
Drugi krok
Grilla ogrodowego – ewentualnie patelnię grillową, jeśli to na niej będzie przygotowywane danie – rozgrzać. Gdy sprzęt będzie już dobrze rozgrzany, można położyć na ruszcie plasterki bakłażana.Papryczkę chili przekroić na pół i wydobyć z niej wszystkie nasionka. Pokroić w paski.
Trzeci krok
Podsmażone z obu stron bakłażany zdjąć z grilla na drewnianą tackę. Ser feta pokroić na kawałki, nie za duże i nie za grube, po czym układać je na środku każdego plasterka. Tak samo postąpić z wędzonym boczkiem, nakrywając nim fetę. Na niego położyć papryczkę, posypać przyprawami i zawinąć całość w roladkę, po czym spiąć ją wykałaczką.
Czwarty krok
Roladki, które powstały, należy ponownie położyć na ruszcie i rozpocząć przypiekanie, aż zarumienią się ładnie. Trzeba uważać, żeby nie przypaliły się zanadto. Można je zdjąć z grilla, gdy boczek w środku będzie zarumieniony, i od razu podawać.