Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalne danie z grilla – bakłażan z fetą

Opiekun artykułu: rokisanka
Oryginalne danie z grilla – bakłażan z fetą

Oryginalne danie z grilla – bakłażan z fetą

Warzywa z grilla przygotowane z pomysłem mogą być bardzo dobrym sposobem na urozmaicenie spotkania przy grillu. Nie zawsze muszą być to standardowe warzywa – papryka lub ziemniaki – warto zaszaleć kulinarnie i przygotować bakłażany z fetą. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Przydatne składniki

    Przydatne składniki

    Dobra potrawa z grilla to przede wszystkim świeże składniki, które zagwarantują jej dobry smak. Aby przyrządzić bakłażana z dodatkami, niezbędne są:
    * 2 bakłażany,
    * 20 dag sera feta,
    * 15 dag boczku wędzonego,
    * 1 natka pietruszki,
    * 1 cytryna,
    * 1 papryczka chili,
    * oliwa z oliwek,
    * bazylia,
    * oregano,
    * pieprz,
    * sól.
    Dobrze jest także przygotować folię aluminiową oraz wykałaczki, które mogą pomóc przy formowaniu zgrabnych kształtów z bakłażana.

  • Pierwszy krok

    Bakłażany umyć i pokroić na plasterki, najlepiej o grubości 0,5 centymetra. Po skrojeniu obu warzyw należy każdy plasterek dokładnie posmarować oliwą. Dobrze jest użyć do tego pędzelka, żeby nie pobrudzić sobie palców tłustą substancją.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Grilla ogrodowego – ewentualnie patelnię grillową, jeśli to na niej będzie przygotowywane danie – rozgrzać. Gdy sprzęt będzie już dobrze rozgrzany, można położyć na ruszcie plasterki bakłażana.Papryczkę chili przekroić na pół i wydobyć z niej wszystkie nasionka. Pokroić w paski.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Podsmażone z obu stron bakłażany zdjąć z grilla na drewnianą tackę. Ser feta pokroić na kawałki, nie za duże i nie za grube, po czym układać je na środku każdego plasterka. Tak samo postąpić z wędzonym boczkiem, nakrywając nim fetę. Na niego położyć papryczkę, posypać przyprawami i zawinąć całość w roladkę, po czym spiąć ją wykałaczką.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Roladki, które powstały, należy ponownie położyć na ruszcie i rozpocząć przypiekanie, aż zarumienią się ładnie. Trzeba uważać, żeby nie przypaliły się zanadto. Można je zdjąć z grilla, gdy boczek w środku będzie zarumieniony, i od razu podawać.

Popularne tagi
  • tacka aluminiowa
  • bakłażan z kozim serem
  • papryka czerwona
  • oliwki zielone
  • bułka do hot-dogów
  • zioła
  • ser gruyere
  • mały grill
  • jedzenie z grilla
  • szparagi z boczkiem
  • kukurydza w boczku
  • łosoś
  • przepis na grillowany chleb
  • koncentrat pomidorowy
  • spotkanie rodzinne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising