Aromatyczne szaszłyki z kurczaka
Aromatyczne szaszłyki z kurczaka
Dobrym urozmaiceniem grilla są szaszłyki. Są łatwe do przyrządzenia, kolorowe i zasmakują każdemu. Z powodzeniem zachęcą do jedzenia dzieci, a do tego można podawać je z wieloma dodatkami i komponować wedle uznania. Poniżej podajemy przykładowy przepis.
Potrzebne składniki
Szaszłyki mają tę zaletę, że można je wykonać z wielu różnych składników. Wśród najlepszych do tego znajdują się:
* 4 filety z piersi kurczaka,
* 10 małych pieczarek,
* 1 papryka czerwona,
* 1 papryka żółta,
* 1 papryka zielona,
* 1 słoik cebulek marynowanych,
* 4 małe cebule czerwone,
* 1 kiełbasa,
* oliwa z oliwek,
* pieprz,
* papryka czerwona,
* zioła prowansalskie,
* sól.
Potrzebne będą również długie pałeczki do szaszłyków, które bez problemu można znaleźć nawet w sklepach spożywczych.Krok pierwszy
Filety umyć pod zimną wodą i osuszyć. Pokroić wszystkie na kawałki o szerokości 1 – 1,5 centymetra. Grubsze będą zbyt długo się piekły.Przełożyć mięso do miski, skropić oliwą z oliwek oraz dodać przyprawy, po czym wymieszać. Włożyć do lodówki na 15 minut.
Krok drugi
Wszystkie papryki umyć i przekroić na połówki. Pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić pozostałe fragmenty na kawałki. Najlepiej, żeby fragmenty do szaszłyków miały wymiary 2 x 2 centymetry. Czerwone cebule obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki, a cebulki w marynacie odsączyć z niej. Pieczarki wystarczy jedynie przemyć. Przekrojenia wymagają jedynie większe egzemplarze. Kiełbasę pokroić w plasterki.
Krok trzeci
Przygotowane składniki nabijać na patyczki do szaszłyków. Zaczynać od kawałka kurczaka, a potem miksować – papryka, cebula, kurczak, pieczarka, cebulka marynowana i kolejna papryka, kiełbasa – układ składników jest dowolny.Po przygotowaniu wszystkich szaszłyków kłaść je bezpośrednio na rozgrzany ruszt i smażyć 10 – 15 minut, cały czas obracając. Podawać z chlebem lub z sosem jogurtowym albo czosnkowym dla wzbogacenia smaku.