Tortilla z kurczakiem – jak ją przygotować?
Tortilla z kurczakiem – jak ją przygotować?
Tortilla to bardzo lubiana potrawa, rozpowszechniona przez sieciówki, jak również przez meksykańskie knajpki, których jest coraz więcej. Gdy raz posmakuje się tortilli, z chęcią będzie wracało się do tego dania, które może stanowić obiad, śniadanie oraz przekąskę w czasie spotkania z przyjaciółmi. Zrób ją i zdecyduj, jak chcesz podać.
Potrzebne składniki spożywcze
Na początku należy przygotować świeże, dobre jakościowo składniki, które ułatwią uzyskanie odpowiedniego smaku tortilli. Pomiędzy podstawowymi produktami muszą znaleźć się:
* 4 tortille,
* 2 filety z kurczaka,
* 10 sztuk pomidorków koktajlowych,
* 8 liści sałaty postrzępionej,
* 1 ogórek zielony,
* 1/2 puszki kukurydzy,
* ketchup ostry,
* majonez,
* papryka mielona słodka,
* koncentrat pomidorowy,
* sól.Krok pierwszy
Filety z kurczaka dokładnie oczyścić i umyć. Wytrzeć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w kostkę. Posypać solą lub przyprawą typu vegeta. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej mięso przez 10 minut.
Krok drugi
Kukurydzę odsączyć i wrzucić do miski. Pomidorki koktajlowe przemyć i pokroić w małe ćwiartki, natomiast ogórek pokroić na plasterki. Jeżeli plasterki ogórka są za duże, można przeciąć je jeszcze na pół. Do warzyw w misce dodać podsmażonego dobrze kurczaka, oprószyć dodatkowo odrobiną soli, po czym dokładnie wymieszać.
Krok trzeci
W mniejszej miseczce zmieszać ze sobą majonez oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić dip solą, pieprzem, papryką mieloną.Placki tortilli podgrzać na patelni, po czym posmarować je sosem, położyć plasterek sałaty i nałożyć farsz mięsno-warzywny. Całość zawinąć w rożek, podwijając go od spodu, żeby nic z zawartości nie wypadło. Można dodatkowo zabezpieczyć danie kawałkiem folii aluminiowej, która ułatwia trzymanie, jednak nie jest to konieczne. Gotowe tortille podawać, najlepiej z ketchupem albo z sosem chili, dla większej ostrości, typowej dla kuchni meksykańskiej.