Advertising
Zakumaj.pl

Tortilla z kurczakiem – jak ją przygotować?

Opiekun artykułu: anikkk
Wymagany czas: 35 min.
Tortilla z kurczakiem – jak ją przygotować?

Tortilla z kurczakiem – jak ją przygotować?

Tortilla to bardzo lubiana potrawa, rozpowszechniona przez sieciówki, jak również przez meksykańskie knajpki, których jest coraz więcej. Gdy raz posmakuje się tortilli, z chęcią będzie wracało się do tego dania, które może stanowić obiad, śniadanie oraz przekąskę w czasie spotkania z przyjaciółmi. Zrób ją i zdecyduj, jak chcesz podać.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Na początku należy przygotować świeże, dobre jakościowo składniki, które ułatwią uzyskanie odpowiedniego smaku tortilli. Pomiędzy podstawowymi produktami muszą znaleźć się:
    * 4 tortille,
    * 2 filety z kurczaka,
    * 10 sztuk pomidorków koktajlowych,
    * 8 liści sałaty postrzępionej,
    * 1 ogórek zielony,
    * 1/2 puszki kukurydzy,
    * ketchup ostry,
    * majonez,
    * papryka mielona słodka,
    * koncentrat pomidorowy,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Filety z kurczaka dokładnie oczyścić i umyć. Wytrzeć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w kostkę. Posypać solą lub przyprawą typu vegeta. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej mięso przez 10 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kukurydzę odsączyć i wrzucić do miski. Pomidorki koktajlowe przemyć i pokroić w małe ćwiartki, natomiast ogórek pokroić na plasterki. Jeżeli plasterki ogórka są za duże, można przeciąć je jeszcze na pół. Do warzyw w misce dodać podsmażonego dobrze kurczaka, oprószyć dodatkowo odrobiną soli, po czym dokładnie wymieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W mniejszej miseczce zmieszać ze sobą majonez oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić dip solą, pieprzem, papryką mieloną.Placki tortilli podgrzać na patelni, po czym posmarować je sosem, położyć plasterek sałaty i nałożyć farsz mięsno-warzywny. Całość zawinąć w rożek, podwijając go od spodu, żeby nic z zawartości nie wypadło. Można dodatkowo zabezpieczyć danie kawałkiem folii aluminiowej, która ułatwia trzymanie, jednak nie jest to konieczne. Gotowe tortille podawać, najlepiej z ketchupem albo z sosem chili, dla większej ostrości, typowej dla kuchni meksykańskiej.

Popularne tagi
  • sos balsamiczny
  • nadziewany por
  • mięso z rosołu
  • przygotowanie kurczaka z grilla
  • danie na ciepło
  • ciasto francuskie z fetą
  • soczysta pierś kurczaka
  • przepis na babkę ziemniaczaną
  • pasztet z kaczki
  • faszerowany kabaczek
  • wieprzowina
  • wiórki kokosowe
  • szpinak
  • pomidor
  • pierś kurczaka z ananasem
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising