Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na paprykę faszerowaną piersią z kurczaka

Opiekun artykułu: samy
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na paprykę faszerowaną piersią z kurczaka

Przepis na paprykę faszerowaną piersią z kurczaka

Papryka to bardzo smaczne i wdzięczne warzywo. Nadaje się jako dodatek do kanapek, sałatek, świetnie się ją marynuje, ale także nie traci walorów smakowych, kiedy zostanie poddana obróbce termicznej – gotowaniu, smażeniu lub pieczeniu. Dlatego też warto eksperymentować z tym warzywem, gdyż pasuje do niego wiele innych składników, a razem tworzą bardzo przyjemną kompozycję. Jeśli nie robiłaś nigdy papryki faszerowanej, to dzisiaj będziesz miała okazję. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 czerwone papryki

1 podwójna i duża pierś z kurczaka

2 puszki pomidorów krojonych

1 cebula czerwona

2 ząbki czosnku

2 woreczki ryżu (200 g przed ugotowaniem)

oliwa z oliwek

oregano

sól i pieprz

4 czerwone papryki 1 podwójna i duża pierś z kurczaka 2 puszki pomidorów krojonych 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 woreczki ryżu (200 g przed ugotowaniem) oliwa z oliwek oregano sól i pieprz
  • Przygotowanie papryki

    Będziemy faszerować całe papryki. W tym celu odetnij wierzch, tworząc jednocześnie rodzaj kapelusza, usuń wszelkie nasiona oraz białe włókna. Zrób to bardzo dokładnie.

  • Ugotowanie ryżu

    Papryka oraz mięso z kurczaka doskonale będą się komponować z ryżem. Dwie torebki białego ryżu (200 g) ugotuj w osolonej wodzie. Czas gotowania zawsze warto sprawdzić na opakowaniu, gdyż zależy on od danego producenta i ryżu. Do miękkości ziarenka będą się gotować mniej więcej 12 – 15 minut.

  • Przysmażenie kurczaka

    Czerwoną cebulkę pokrój drobno. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, nie musi być ona bardzo drobna. Następnie na patelnię wlej kilka kropel oliwy lub dobrej jakości oleju i poczekaj, aż się rozgrzeje. Potem na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulkę oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż je około dwóch minut, co jakiś czas mieszając, a następnie wrzuć kurczaka. Smaż go tak długo, aż zobaczysz, że się rumieni i nie jest surowy. Przypraw go na patelni solą oraz pieprzem.

  • Sos pomidorowy

    Sos pomidorowy możesz wykonać samodzielnie, gdyż to bardzo proste zadanie. Wystarczą dwie puszki pomidorów krojonych. Wrzuć je do garnuszka i dopraw suszonym oregano, solą, pieprzem oraz połową łyżeczki cukru. Następnie gotuj je przez chwilę na wolnym ogniu, aż zalewa nieco odparuje. To będzie nasz sos. Sos z pomidorów dodaj do smażącego się kurczaka. Całość wymieszaj i poduś jeszcze przez chwilę. Spróbuj, czy całość jest wystarczająco doprawiona. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj do kurczaka z sosem oraz ugotowany ryż. Farsz do papryk jest gotowy.

  • Faszerowanie

    Faszerowanie

    Każdą paprykę wysmaruj w środku (zwłaszcza jej dno) kroplą oliwy z oliwek. Następnie nałóż do niej farsz, a całość posyp żółtym serem. Jeśli papryka nie będzie chciała stać, zetnij delikatnie jej spód, uważając, aby nie zrobić dziury w dnie.

  • Pieczenie

    Rozgrzej piekarnik do 175°C. Papryki ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Zanim włożysz je do piekarnika, wlej do blaszki/naczynia odrobinę wody, tak aby woda zakrywała całe dno. Zakryj paprykę jej kapeluszem. Papryki powinny się piec około 25 – 35 minut, w zależności od ich wielkości. Kiedy zobaczysz, że są już bardzo pomarszczone, to znak, że są gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Popularne tagi
  • ocet balsamiczny
  • mrożony szpinak
  • ananas
  • kuchnia meksykańska
  • naleśniki z pieczarkami
  • kokos
  • gyros z warzywami
  • pierś kurczaka z ananasem
  • miska
  • sos słodko-kwaśny
  • kotlety z piersi z kurczaka
  • kurkuma
  • brytfanna
  • marynata piwna
  • kotlety
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising