Aromatyczny rum z cytryną i imbirem
Aromatyczny rum z cytryną i imbirem
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni, jak rum. Można popijać go w kieliszku, a można również dodawać do innych napojów – do kawy, do herbaty, do gorącej czekolady, poprawiając ich smak. Żeby napój był jeszcze lepszy, warto przygotować rum z dodatkiem cytryny oraz imbiru, dwóch jakże kojarzących się z zimą smaków.
Jakich składników potrzeba?
Żeby stworzyć aromatyczny rum, wystarczy zebrać wszystkie niezbędne składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 2 szklanki białego rumu,
* 1 cytryna,
* 1 limonka,
* 1 pomarańcza czerwona,
* 2 cm imbiru.
Należy mieć również obok siebie słoik oraz butelkę do przechowywania rumu.Krok pierwszy
Wszystkie owoce cytrusowe sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć albo pozostawić do wyschnięcia. Następnie każdy z nich pokroić w cienkie plasterki. Ewentualne pestki wyciągnąć i wyrzucać, mogłyby one dodać napojowi niepotrzebnej goryczy.
Krok drugi
Pokrojone owoce przełożyć do przygotowanego słoika. Warto go wcześniej wyparzyć gorącą wodą. Następnie przy pomocy łyżeczki obrać imbir ze skórki i pokroić go na plasterki. Dodać do owoców w słoiku.
Przygotowane elementy zalać rumem. Słoik zakręcić mocno, aby mieć pewność, że jest odpowiednio szczelny, po czym wstawić go do lodówki.
Krok trzeci
Rum przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie, codziennie wstrząsając słoikiem, żeby alkohol przeszedł aromatem imbiru oraz cytrusów.Po upływie odpowiedniego czasu można wyjąć rum i przecedzić, przelewając napój do butelki. Podawać z lodem albo jako dodatek do innych napojów.