Bakłażan w sosie pomidorowym – oryginalne danie
Bakłażan w sosie pomidorowym – oryginalne danie
Bakłażan nie jest tak popularny jak cukinia, która przeżywa obecnie swoje 5 minut, jednak nie należy go wyrzucać z jadłospisu. Często pierwsze zetknięcie z bakłażanem nie kończy się miłością do dań z nim, jednak bywa to wynikiem niepoprawnego przygotowania. Jeśli będzie podawany z dobrymi dodatkami, ciekawie zrobiony, może okazać się bardzo dobrym daniem. Jedną z bardziej zachęcających potraw z bakłażanem stanowi bakłażan w sosie pomidorowym.
Potrzebne składniki
Żeby danie wyszło tak, jak powinno – pachnące i smaczne – konieczne jest zebranie następujących elementów:
* 1 duży bakłażan,
* 1 cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 opakowanie sera feta,
* 2 puszki pomidorów krojonych,
* 3 – 4 łyżki oliwy,
* 1 łyżeczka cukru,
* 1 łyżeczka suszonego oregano,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Bakłażana należy umyć, odciąć zgrubiałą, twardą końcówkę. Pokroić bakłażana na plasterki, a te na kostki, najlepiej drobne.
Drugi krok
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Wrzucić bakłażana i mocno go posolić, po czym pozostawić na patelni, na dużym ogniu na 6 – 8 minut. Mieszać od czasu do czasu. Warzywo powinno delikatnie się przypiec, a jednocześnie zmięknąć pod wpływem gorąca. Po osiągnięciu takiego efektu przesypać bakłażana do miski i odstawić.
Trzeci krok
Pozostałą 1 łyżkę oliwy przelać na patelnię. Czosnek i cebulę obrać z łupinek. Oba warzywa posiekać na bardzo drobne kawałki i przerzucić na patelnię, podgrzewając, aż zeszklą się ładnie. Wtedy też dodać pomidory z puszek. Wymieszać dokładnie i pozostawić na 5 – 7 minut.
Czwarty krok
Do sosu pomidorowego dodać cukier, oregano oraz ostudzonego lekko bakłażana. Zamieszać i ponownie pozostawić do smażenia, aż do momentu kiedy nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą i pieprzem.Podawać jeszcze ciepłe z chlebem i posypane na wierzchu kawałkami sera feta.