Przepis na pełnoziarniste krakersy z rozmarynem
Przepis na pełnoziarniste krakersy z rozmarynem
Każdy z nas lubi od czasu do czasu poleżeć przed telewizorem, polenić się i podjeść słoną przekąskę. Najczęściej sięgamy po kupne słone paluszki, chipsy albo precle. Można jednak pokusić się o zrobienie domowych pyszności, które z chęcią schrupie cała rodzina, a na dodatek będą zdrowsze niż ich sklepowe odpowiedniki. Wypróbuj przepis na pełnoziarniste krakersy z dodatkiem aromatycznego rozmarynu.
Wyrabianie ciasta
Wymieszaj ze sobą mąkę, wodę, rozmaryn, proszek do pieczenia i sól zwykłą. Następnie zrób mały otwór, wlej do niego oliwę z oliwek i zacznij zagniatać ciasto. Powinno ono stać się elastyczne. Jeśli okaże się, że będzie za rzadkie, dosyp trochę mąki, jeśli za gęste, dolej odrobinę wody.
Wykrawanie
Powstałe ciasto możesz podzielić na dwie części, ponieważ będziesz piec je partiami. Drugą część owiń folią spożywczą i odstaw na chwilę do lodówki. ½ ciasta rozwałkuj na papierze pergaminowym, starając się uformować prostokąt lub kwadrat. Cały posmaruj delikatnie oliwą z oliwek (za pomocą silikonowego pędzla) i jeśli masz w domu, to posyp je solą morską. Z ciasta wykrój mniejsze prostokąty lub romby, tworząc kształt krakersów.
Pieczenie
Do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika włóż blachę z krakersami (krakersy przełóż razem z papierem pergaminowym). Piecz około 10 – 12 minut. Podczas pieczenia pierwszej partii krakersów rozwałkuj i pokrój drugą partię.
Serwowanie
Krakersy należy podawać zimne, można moczyć je w pikantnym lub łagodnym dipie. Smacznego!