Ciekawa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Ciekawa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Zapiekanki makaronowe są jednymi z bardziej popularnych dań, które można wykonać na obiad. Jednak zazwyczaj sprowadzają się do dodania do makaronu sera, brokułu i kurczaka. Dla osób, które lubią ryby i nie boją się eksperymentów, przedstawiamy smaczną zapiekankę z tuńczykiem.
Potrzebne składniki
Pierwszym, co trzeba przygotować, są oczywiście składniki. Nie jest ich bardzo dużo i są łatwo dostępne. Wśród nich znajdują się:
* 500 g makaronu rurki,
* 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym,
* 2 czerwone cebule,
* 1 puszka kukurydzy,
* 250 g żółtego sera,
* 200 g przecieru pomidorowego,
* 200 ml śmietany 18%,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 1 jajko,
* oliwa,
* pieprz,
* sól.
Poza produktami spożywczymi trzeba również przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką, najlepiej prostokątne, chociaż nie jest to konieczne.Krok pierwszy
Wlać wodę do garnka, osolić 1 łyżeczką soli, dodać 1 łyżkę oliwy i gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić do niej makaron. Gotować przez czas wymagany na opakowaniu. Po 10 –15 minutach, w zależności od producenta produktu, odcedzić na sitku i przelać zimną wodą, żeby nie sklejał się.
Krok drugi
Makaron przesypać do miski. Dodać do niego tuńczyka. Kukurydzę odcedzić z zalewy, po czym również wsypać ją do makaronu. Cebulę obrać z łupinek, posiekać na niewielkie kawałki i dodać do pozostałych składników. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, po czym 1/2 z uzyskanych wiórek wrzucić do makaronu. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Krok trzeci
W osobnej misce zmieszać ze sobą jajko oraz przecier pomidorowy. Doprawić solą oraz pieprzem.Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.Makaron z dodatkami przesypać do naczynia i dokładnie zalać go sosem. Posypać pozostałą częścią sera i włożyć do piekarnika na 20 minut. Podawać od razu po przygotowaniu. Można dodatkowo oprószyć natką pietruszki.