Ciekawe pomysły na kawę smakową
Ciekawe pomysły na kawę smakową
Kawa to jeden z ulubionych produktów wielu osób. Początek dnia bez kawy, popołudnie bez kawy to pory stracone. Jednak nie zawsze ma się ochotę na samą kawę lub kawę z mlekiem. Od czasu do czasu miło jest urozmaicić popołudniowy rytuał i przygotować napój o odmiennym smaku. Jest to bardzo proste nawet w warunkach domowych.
Kawa migdałowa
Dla wielbicieli kawy i migdałów doskonałym przysmakiem będzie kawa migdałowa. Do jej przygotowania wystarczy:
* 4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
* 1 filiżanka wrzątku,
* 1 filiżanka mleka,
* 1 garść migdałów,
* 1 łyżka syropu migdałowego.
Migdały należy zemleć w młynku do kawy. Kawę dodać do wody, wlać mleko, migdały oraz syrop migdałowy. Całość podgrzać w rondlu aż do wrzenia, po czym przelać do filiżanki. Można dodatkowo posypać szczyptą migdałów.Kawa korzenna
Aromatyczna kawa korzenna jest idealnym przysmakiem, zwłaszcza na nieco chłodniejsze popołudnia oraz na zimę. Jej przygotowanie nie jest trudne, wymaga jedynie kilku składników:
* 2 łyżeczki zmielonej kawy,
* 1 łyżeczka cukru,
* 1 szklanka wody,
* szczypta cynamonu,
* szczypta kardamonu,
* 1 suszony goździk.
Kawę włożyć do niewielkiego rondelka, dodać cukier oraz przyprawy, a następnie 3 – 4 łyżeczki zimnej wody. Całość dokładnie utrzeć, po czym dodać pozostałą ilość wody i pozostawić garnuszek na gazie. Podgrzać mocno, lecz nie zagotowywać. Czynność tę powtórzyć 3 – 4 razy, cały czas nie pozwalając wodzie wrzeć. Do kawy dodać 2 – 3 krople wody, żeby fusy znalazły się na dnie. Przelać do filiżanek i dodatkowo posypać szczyptą cynamonu.Kawa miętowo-czekoladowa
Dla wielu osób połączenie mięty i czekolady to połączenie doskonałe. Zamiast kupować czekoladki z ziołowym nadzieniem, można przygotować kawę o takim smaku. Potrzebne są do tego:
* 4 łyżeczki gorzkiego kakao,
* 2 łyżeczki mielonej kawy,
* 1 łyżeczka cukru,
* 1/2 szklanki bitej śmietany,
* 1,5 szklanki zimnej wody,
* 50 ml likieru miętowego.
Kawę należy zaparzyć razem z kakao, zalewając przygotowaną wodą i podgrzewając w rondelku. Następnie przecedzić napar przez gazę lub lnianą ściereczkę, żeby pozbyć się fusów. Dodać likier miętowy, zamieszać i przelać do filiżanek. Udekorować bitą śmietaną i podawać.