Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawe pomysły na kawę smakową

Opiekun artykułu: vegoku
Ciekawe pomysły na kawę smakową

Ciekawe pomysły na kawę smakową

Kawa to jeden z ulubionych produktów wielu osób. Początek dnia bez kawy, popołudnie bez kawy to pory stracone. Jednak nie zawsze ma się ochotę na samą kawę lub kawę z mlekiem. Od czasu do czasu miło jest urozmaicić popołudniowy rytuał i przygotować napój o odmiennym smaku. Jest to bardzo proste nawet w warunkach domowych.

Advertising
Advertising
  • Kawa migdałowa

    Kawa migdałowa

    Dla wielbicieli kawy i migdałów doskonałym przysmakiem będzie kawa migdałowa. Do jej przygotowania wystarczy:
    * 4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
    * 1 filiżanka wrzątku,
    * 1 filiżanka mleka,
    * 1 garść migdałów,
    * 1 łyżka syropu migdałowego.
    Migdały należy zemleć w młynku do kawy. Kawę dodać do wody, wlać mleko, migdały oraz syrop migdałowy. Całość podgrzać w rondlu aż do wrzenia, po czym przelać do filiżanki. Można dodatkowo posypać szczyptą migdałów.

  • Kawa korzenna

    Kawa korzenna

    Aromatyczna kawa korzenna jest idealnym przysmakiem, zwłaszcza na nieco chłodniejsze popołudnia oraz na zimę. Jej przygotowanie nie jest trudne, wymaga jedynie kilku składników:
    * 2 łyżeczki zmielonej kawy,
    * 1 łyżeczka cukru,
    * 1 szklanka wody,
    * szczypta cynamonu,
    * szczypta kardamonu,
    * 1 suszony goździk.
    Kawę włożyć do niewielkiego rondelka, dodać cukier oraz przyprawy, a następnie 3 – 4 łyżeczki zimnej wody. Całość dokładnie utrzeć, po czym dodać pozostałą ilość wody i pozostawić garnuszek na gazie. Podgrzać mocno, lecz nie zagotowywać. Czynność tę powtórzyć 3 – 4 razy, cały czas nie pozwalając wodzie wrzeć. Do kawy dodać 2 – 3 krople wody, żeby fusy znalazły się na dnie. Przelać do filiżanek i dodatkowo posypać szczyptą cynamonu.

  • Kawa miętowo-czekoladowa

    Kawa miętowo-czekoladowa

    Dla wielu osób połączenie mięty i czekolady to połączenie doskonałe. Zamiast kupować czekoladki z ziołowym nadzieniem, można przygotować kawę o takim smaku. Potrzebne są do tego:
    * 4 łyżeczki gorzkiego kakao,
    * 2 łyżeczki mielonej kawy,
    * 1 łyżeczka cukru,
    * 1/2 szklanki bitej śmietany,
    * 1,5 szklanki zimnej wody,
    * 50 ml likieru miętowego.
    Kawę należy zaparzyć razem z kakao, zalewając przygotowaną wodą i podgrzewając w rondelku. Następnie przecedzić napar przez gazę lub lnianą ściereczkę, żeby pozbyć się fusów. Dodać likier miętowy, zamieszać i przelać do filiżanek. Udekorować bitą śmietaną i podawać.

Popularne tagi
  • przepis na bawarkę
  • bita śmietana
  • czekolada na gorąco
  • herbata z brzoskwinią
  • zamrażalnik
  • przepis na mazagran
  • sposoby parzenia yerba mate
  • herbata z bazylią
  • składniki kawy lodowej
  • przepis na herbatę mrożoną z bazylią
  • wrzątek
  • herbata malinowa
  • sposób wykonania kawowych kostek
  • spieniacz do mleka
  • cynamon w proszku
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising