Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawy pomysł na kalafiora z boczkiem

Opiekun artykułu: bobik
Wymagany czas: 1 godz.
Ciekawy pomysł na kalafiora z boczkiem

Ciekawy pomysł na kalafiora z boczkiem

Kalafior jest tak popularnym warzywem, że nie ma nikogo, kto od czasu do czasu nie podaje go jako dodatek do obiadu. Zastępuje sałatkę lub ją urozmaica, ale sam kalafior z odpowiednim dodatkiem może stać się pełnym daniem. Takim dodatkiem bywa boczek, który okazuje się wspaniale komponować z neutralnym smakiem warzywa. Nawet jeśli jesteś sceptyczna, spróbuj i przekonaj się, że kalafior i mięso to dobre połączenie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Obiad z kalafiorem w roli głównej można przygotować, jeżeli wcześniej zbierze się odpowiednie składniki spożywcze, w tym:

    * 1 kalafior,

    * suszony boczek,

    * liście szałwii,

    * oliwę,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Już na początku rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Następnie umyć i oczyścić kalafior. Pozbyć się liści, po czym podzielić go na różyczki średniej wielkości, ale pamiętając, żeby przesadnie nie odcinać łodyżki różyczek. Różyczki pociąć na plasterki – zostawienie łodyżki sprawi, że kalafiorowe kawałki nie rozpadną się.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kalafiorowe kawałki posmarować oliwą z oliwek – można zrobić to palcami, można pędzelkiem – oraz posypać solą i pieprzem. Tak przygotowany kalafior rozłożyć na blaszce i piec przez 15 minut, po tym czasie wysunąć blachę, obrócić kalafior, a następnie piec przez kolejne 15 minut, dzięki czemu warzywo zarumieni się odpowiednio z obu stron.Po upływie wymaganego czasu wyjąć kalafiora z piekarnika i poczekać, aż trochę się ostudzi. Nie czekaj jednak zbyt długo, gdyż ochłodzenie następuje dość szybko. Warzywo ma mieć taką temperaturę, aby dało się je wziąć do ręki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na plasterkach kłaść listki szałwii, a następnie owijać je kawałkami suszonego boczku. Można stworzyć kompozycję z kawałków owiniętych i nie owiniętych, wedle uznania. Kalafiora znowu położyć na blasze i jeszcze raz wsunąć do piekarnika na 15 minut, żeby wszystko dobrze się zapiekło – dzięki temu boczek będzie chrupiący.Gotowy kalafior należy podawać od razu, ponieważ wtedy smakuje najlepiej i jest odpowiednio chrupiący. Można dodać do potrawy sos jogurtowy.

Popularne tagi
  • sposób wykonania hamburgera
  • przepis na placki zeszpinaku
  • bazylia
  • bulion drobiowy
  • szalotka
  • gotowanie na parze
  • jedzenie
  • ser żółty
  • grzyby
  • przepis na babeczki z cukinii
  • naczynie żaroodporne
  • pieczywo
  • włoski przysmak
  • ziemniaki z ziołami
  • pierogi
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising