Ciekawy pomysł na kalafiora z boczkiem
Ciekawy pomysł na kalafiora z boczkiem
Kalafior jest tak popularnym warzywem, że nie ma nikogo, kto od czasu do czasu nie podaje go jako dodatek do obiadu. Zastępuje sałatkę lub ją urozmaica, ale sam kalafior z odpowiednim dodatkiem może stać się pełnym daniem. Takim dodatkiem bywa boczek, który okazuje się wspaniale komponować z neutralnym smakiem warzywa. Nawet jeśli jesteś sceptyczna, spróbuj i przekonaj się, że kalafior i mięso to dobre połączenie.
Potrzebne składniki spożywcze
Obiad z kalafiorem w roli głównej można przygotować, jeżeli wcześniej zbierze się odpowiednie składniki spożywcze, w tym:
* 1 kalafior,
* suszony boczek,
* liście szałwii,
* oliwę,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Już na początku rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Następnie umyć i oczyścić kalafior. Pozbyć się liści, po czym podzielić go na różyczki średniej wielkości, ale pamiętając, żeby przesadnie nie odcinać łodyżki różyczek. Różyczki pociąć na plasterki – zostawienie łodyżki sprawi, że kalafiorowe kawałki nie rozpadną się.
Krok drugi
Kalafiorowe kawałki posmarować oliwą z oliwek – można zrobić to palcami, można pędzelkiem – oraz posypać solą i pieprzem. Tak przygotowany kalafior rozłożyć na blaszce i piec przez 15 minut, po tym czasie wysunąć blachę, obrócić kalafior, a następnie piec przez kolejne 15 minut, dzięki czemu warzywo zarumieni się odpowiednio z obu stron.Po upływie wymaganego czasu wyjąć kalafiora z piekarnika i poczekać, aż trochę się ostudzi. Nie czekaj jednak zbyt długo, gdyż ochłodzenie następuje dość szybko. Warzywo ma mieć taką temperaturę, aby dało się je wziąć do ręki.
Krok trzeci
Na plasterkach kłaść listki szałwii, a następnie owijać je kawałkami suszonego boczku. Można stworzyć kompozycję z kawałków owiniętych i nie owiniętych, wedle uznania. Kalafiora znowu położyć na blasze i jeszcze raz wsunąć do piekarnika na 15 minut, żeby wszystko dobrze się zapiekło – dzięki temu boczek będzie chrupiący.Gotowy kalafior należy podawać od razu, ponieważ wtedy smakuje najlepiej i jest odpowiednio chrupiący. Można dodać do potrawy sos jogurtowy.