Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na sałatkę z kuskusem, bobem i fetą

Opiekun artykułu: jowita
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Przepis na sałatkę z kuskusem, bobem i fetą

Przepis na sałatkę z kuskusem, bobem i fetą

Na naszych stołach rzadko kiedy goszczą różnego rodzaj kasze. Znacznie częściej sięgamy po ulubione ziemniaki, czasami po makarony oraz ryż, jednak kasze są prawdziwą rzadkością i najczęściej towarzyszą tłustym mięsom i zawiesistym sosom. Ciągle niezbyt znaną kaszą w Polsce jest kuskus. Kuskus jest bogatym źródłem białka, żelaza, jest bardzo lekkostrawny oraz delikatny w smaku, przez co można go łączyć zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. Powinniśmy go wprowadzić do diety mimo dość wysokiego indeksu glikemicznego i dość niskiej zawartości błonnika, gdyż i tak jest sycący oraz zdrowy, zwłaszcza zaś w sałatkowym połączeniu z innym pysznym składnikiem, czyli bobem. Poznaj przepis na lekką letnią sałatkę.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 szklanka kaszy kuskus

2 szklanki bulionu lub wody

1 pęczek szczypiorku

garść kiełków z rzodkiewki

1 mała czerwona papryka

150 g fety

250 bobu

oliwa z oliwek i odrobina soku z cytryny

sól i pieprz

1 łyżeczka cukru do gotowania bobu

1 szklanka kaszy kuskus 2 szklanki bulionu lub wody 1 pęczek szczypiorku garść kiełków z rzodkiewki 1 mała czerwona papryka 150 g fety 250 bobu oliwa z oliwek i odrobina soku z cytryny sól i pieprz 1 łyżeczka cukru do gotowania bobu
  • Gotowanie kuskusu

    Kuskus jest bardzo delikatny i szybko robi się miękki, dlatego nie potrzebuje takiej formy gotowania jak chociażby ryż albo kasza gryczana. Wystarczy, że wsypiesz szklankę kuskusu do miski, a następnie zalejesz go dwoma szklankami gorącego bulionu lub wody. Po poczekaniu około 7 minut, kasza wchłonie cały płyn i stanie się miękka, gotowa do spożycia. Pozostaw ją do przestygnięcia.

  • Gotowanie bobu

    Kolejno zabierz się za gotowanie bobu. W zależności od wielkości oraz od tego, czy to młody, czy stary bób, będzie się dłużej lub krócej gotował. Gotuj go w osolonej oraz posłodzonej wodzie przez około 15 – 30 minut. Potem wyjmij go, ostudź i jeśli to konieczne, obierz, ale jeśli bób jest młody, to pozostaw skórkę.

  • Przygotowanie reszty składników

    Małą czerwona paprykę pozbaw gniazda nasiennego, umyj i pokrój w małe kawałki. Pęczek szczypiorku umyj i drobno pokrój. Trzy łyżki oliwy z oliwek zmieszaj z łyżeczką soku z cytryny, solą oraz pieprzem.

  • Mieszanie składników

    Do dużej miski na sałatkę przesyp kuskus oraz bób, a następnie szczypiorek i pokrojoną paprykę. Na wierzchu rozkrusz fetę i posyp sałatkę garścią kiełków z rzodkiewki. Wszystko razem wymieszaj, wylej na sałatkę oliwę z sokiem z cytryny i jeszcze raz zamieszaj. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Sałatkę podawaj jako formę lekkiego obiadu, przystawkę na zimo lub lunch. Będzie doskonała także na kolację. Smacznego!

Popularne tagi
  • sałatka z kuskusem
  • groszek
  • gorące danie
  • przekąska z chleba
  • warzywa
  • podwieczorek
  • makaron z pieczarkami
  • obiad
  • smalec
  • dżem
  • placki na obiad
  • suszona bazylia
  • przepis na babeczki z cukinii
  • bita śmietana
  • danie z cukinii
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising