Advertising
Zakumaj.pl

Dip z karczochów i szpinaku – jak go przyrządzić?

Opiekun artykułu: sara
Wymagany czas: 25 min.
Dip z karczochów i szpinaku – jak go przyrządzić?

Dip z karczochów i szpinaku – jak go przyrządzić?

Wśród wielu dipów, które można podać jako dodatki do słonych przekąsek lub do chleba, na uwagę zasługuje dip z karczochów oraz szpinaku. Proponowany dodatek do przekąsek ma ciekawy kolor i konsystencję, ale nie jest jednym z lekkich sosów, których można używać w nadmiarze. Pomimo tego warto spróbować, ponieważ połączenie karczocha i szpinaku daje intrygujące wrażenia smakowe.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki będą potrzebne?

    Jakie składniki będą potrzebne?

    Zrobienie dipu nie jest bardzo skomplikowane, jednak wymaga zebrania dobrej jakości składników, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 300 g szpinaku mrożonego,

    * 100 g papryczek jalapenos z puszki,

    * 40 dkg karczochów,

    * 40 ml śmietany,

    * 20 dkg serka kanapkowego naturalnego,

    * 2 szklanki parmezanu,

    * 8 łyżek masła,

    * 2 ząbki czosnku.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondelka z dnem, które nie będzie się szybko przypalać, włożyć serek do kanapek, masło, śmietanę. Ustawić naczynie na gazie i zacząć podgrzewać na wolnym ogniu. Mieszać cały czas, w połowie podgrzewania dodając do mikstury 1,5 szklanki startego na tarce parmezanu. Nie przerywając mieszania, zaczekać, aż masło oraz ser całkowicie się rozpuszczą. Zagotować.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Karczochy odsączyć z zalewy, w której się znajdują. Posiekać je bardzo drobno i dodać do masy serowej. Tak samo postąpić z papryczkami, podczas cięcia pozbywając się również ziarenek z papryczki. Podobnie jak karczochy wrzucić paprykę do masy. Szpinak dokładnie rozmrozić i odsączyć z wody, która pojawia się podczas rozmrażania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Odcisnąć szpinak i jeśli jest taka potrzeba – posiekać go na mniejsze części. Dodać warzywo do masy serowej. Zamieszać nieznacznie, po czym pokroić obrany z łupinek czosnek, dodając go do reszty składników. Bardzo dokładnie zamieszać całość, tworząc jednolitą masę z wybijającymi się w niej kawałkami szpinaku. Tak przygotowany dip od razu nadaje się do używania i podawania z krakersami, chipsami oraz innymi ziemniaczanymi przekąskami podawanymi w czasie spotkań towarzyskich.

Popularne tagi
  • sos z żurawin
  • sos kolendrowy
  • jesień
  • dip śmietanowo-czosnkowy
  • przepis na sos serowy
  • mięta
  • przepis na sos grzybowy
  • chrzan z żurawiną
  • dip pomidorowy
  • sos tabasco
  • dodatek do potraw
  • ogórek
  • żurawina
  • mięso z grilla
  • przepis na pesto ziołowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising