Dip z karczochów i szpinaku – jak go przyrządzić?
Dip z karczochów i szpinaku – jak go przyrządzić?
Wśród wielu dipów, które można podać jako dodatki do słonych przekąsek lub do chleba, na uwagę zasługuje dip z karczochów oraz szpinaku. Proponowany dodatek do przekąsek ma ciekawy kolor i konsystencję, ale nie jest jednym z lekkich sosów, których można używać w nadmiarze. Pomimo tego warto spróbować, ponieważ połączenie karczocha i szpinaku daje intrygujące wrażenia smakowe.
Jakie składniki będą potrzebne?
Zrobienie dipu nie jest bardzo skomplikowane, jednak wymaga zebrania dobrej jakości składników, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 300 g szpinaku mrożonego,
* 100 g papryczek jalapenos z puszki,
* 40 dkg karczochów,
* 40 ml śmietany,
* 20 dkg serka kanapkowego naturalnego,
* 2 szklanki parmezanu,
* 8 łyżek masła,
* 2 ząbki czosnku.
Krok pierwszy
Do rondelka z dnem, które nie będzie się szybko przypalać, włożyć serek do kanapek, masło, śmietanę. Ustawić naczynie na gazie i zacząć podgrzewać na wolnym ogniu. Mieszać cały czas, w połowie podgrzewania dodając do mikstury 1,5 szklanki startego na tarce parmezanu. Nie przerywając mieszania, zaczekać, aż masło oraz ser całkowicie się rozpuszczą. Zagotować.
Krok drugi
Karczochy odsączyć z zalewy, w której się znajdują. Posiekać je bardzo drobno i dodać do masy serowej. Tak samo postąpić z papryczkami, podczas cięcia pozbywając się również ziarenek z papryczki. Podobnie jak karczochy wrzucić paprykę do masy. Szpinak dokładnie rozmrozić i odsączyć z wody, która pojawia się podczas rozmrażania.
Krok trzeci
Odcisnąć szpinak i jeśli jest taka potrzeba – posiekać go na mniejsze części. Dodać warzywo do masy serowej. Zamieszać nieznacznie, po czym pokroić obrany z łupinek czosnek, dodając go do reszty składników. Bardzo dokładnie zamieszać całość, tworząc jednolitą masę z wybijającymi się w niej kawałkami szpinaku. Tak przygotowany dip od razu nadaje się do używania i podawania z krakersami, chipsami oraz innymi ziemniaczanymi przekąskami podawanymi w czasie spotkań towarzyskich.