Jak przygotować ocet ziołowy?
Jak przygotować ocet ziołowy?
Zwykły ocet łatwo znaleźć w każdym domu. Jednak nie musi być to jedyny ocet, jaki stoi w szafce. Z niewielką pomocą ziół można stworzyć zupełnie nowy przysmak, który urozmaici wiele potraw. Co więcej, przygotowanie go w ładnej butelce, z ciekawymi dodatkami sprawi, że stanie się on ładnym prezentem dla bliskiej osoby.
Niezbędne składniki
Aromatyczny ocet powstaje z równie aromatycznych składników. Kombinacji może być wiele, a w poniższym przepisie podajemy jedną z ciekawszych. Do jej wykonania potrzebne są:
* 1 l octu,
* 1 ząbek czosnku,
* 3 łyżki koperku suszonego,
* 3 łyżki estragonu,
* 2 liście laurowe.
Dobrze jest przygotować również ładną butelkę albo butelki, które można wyeksponować w kuchni albo podarować komuś w prezencie.Krok pierwszy
Z przygotowanych składników wziąć liście laurowe i pokruszyć je na mniejsze części do niewielkiej miseczki. Nie trzeba ich ciąć nożem. Liście są na tyle wysuszone, że pokruszenie ich nie stanowi żadnego problemu.
Czosnek obrać z łupinki i posiekać na drobne kawałki. Lepiej nie przeciskać przez praskę, gdyż konsystencja czosnku stanie się zbyt drobna.
Krok drugi
Do średniej wielkości garnka wlać ocet. Dosypać do niego suszony koperek, estragon, liście laurowe oraz czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok trzeci
Garnek z octem odstawić w chłodne miejsce i pozostawić w nim na 2 tygodnie. W tym czasie ocet przesiąknie zapachem oraz smakiem ziół.
Po upływie tego czasu ocet można przelać do jednej dużej butelki albo do kilku mniejszych. Ustawiony na półce będzie ładną ozdobą, lecz również przysmakiem do wykorzystania, ponieważ można go dodawać do sałatek, zup, mięs, a także maczać w nim pieczywo pełnoziarniste.