Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawy przepis na bułeczki truskawkowe

Opiekun artykułu: joystick
Ciekawy przepis na bułeczki truskawkowe

Ciekawy przepis na bułeczki truskawkowe

Co zrobić, kiedy zwykłe ciasto z truskawkami jest nudne i nie ma się na nie ochoty? Odpowiedź jest prosta. Należy wykonać bułeczki z truskawkami, które będą idealnym daniem na śniadanie, drugie śniadanie i podwieczorek. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Advertising
Advertising
  • Składniki na bułeczki

    Składniki na bułeczki

    Do przygotowania bułeczek potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 2 szklanki mąki pszennej,
    * 1/2 szklanki cukru brązowego,
    * 1/2 szklanki truskawek,
    * 2 łyżki śmietany kremówki,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 2 łyżeczki soli,
    * 2 łyżeczki olejku waniliowego,
    * 1 jajko,
    * 90 g zimnego masła.

  • Etap pierwszy

    Na początku pracy rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub pergaminem.Do miski przelać kremówkę, dodać cukier. Truskawki zmiksować w blenderze i dołączyć do pozostałych składników. Miksować aż do połączenia się elementów i odstawić na bok.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do czystej miski. Dodać sól. Następnie posiekać do mąki zimne masło i rozpocząć zagniatanie dłońmi. Składniki powinny przyjąć konsystencję okruszków. Do masy z kremówki wbić jajko oraz esencję waniliową. Wymieszać lub delikatnie zmiksować, a następnie dodać do okruszków i rozrobić widelcem, aż wszystkie elementy połączą się ze sobą.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Przygotowane ciasto przełożyć na stolnicę lub bezpośrednio na blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Przy pomocy dłoni uformować ciasto na wysokość 2 centymetrów. Można je rozwałkować, jednak jest dość mokre, więc może sprawić to spory problem.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Z przygotowanego ciasta wyciąć – przy pomocy szklanki – bułeczkę. Każdą kolejną kłaść na blasze do pieczenia. Gdy blaszka będzie zapełniona, wstawić ją do piekarnika i pozostawić do pieczenia na 15 – 20 minut. Wykałaczką można sprawdzać, czy są upieczone.Po wykonaniu ostudzić lekko bułeczki i podawać razem z kawą albo herbatą. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne.

Popularne tagi
  • wigilia
  • babka gotowana
  • zasady ubijania białka
  • masło smakowe
  • tosty z serem
  • feta
  • cebularz
  • przyprawy w płynie
  • ozdabianie ciasteczek
  • składniki na tartę
  • sezon na dynie
  • kapusta kiszona
  • proste przepisy
  • papier do pieczenia
  • cebulak
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising