Podstawowe zasady gotowania pieczarek
Podstawowe zasady gotowania pieczarek
Pieczarki to nieodłączny element kuchni, który towarzyszy wszystkim. Nie uznaje się pieczarek za pełnoprawne grzyby, dlatego dla wielu niejadków początkowo są jednak niezbędne. Zazwyczaj kroi się je i przyrządza, jednak tym razem proponujemy coś innego, rzadziej stosowanego, coś, co stało się jednym ze stałych sposobów przygotowania pieczarek. Poza smażeniem, tarciem, mieszaniem można je również ugotować. Przekonaj się, że są bardzo smaczne.
O czym pamiętać?
Gotowanie pieczarek przydaje się zarówno podczas przygotowywania ich do sałatki, jak i bez okazji, gdy mają być przystawką do obiadu. Podczas gotowania można wydobyć znacznie lepszy smak oraz aromat pieczarek, które wprost rozpływają się w ustach. Warto jednak pamiętać o kilku podstawach w ich przygotowaniu.Dobre gotowane pieczarki zachowują swój kształt oraz konsystencję, nie zmieniają się w papkę o nieapetycznym wyglądzie. Żeby to osiągnąć, najlepiej wybrać do gotowania nie garnek, lecz dużą patelnię. Wtedy zyskuje się pewność, że będą one ułożone jedna obok drugiej, w jednej warstwie, a nie w kilku, co mogłoby doprowadzić do uzyskania niechcianego wyglądu pieczarek.
Przygotowanie pieczarek
Zanim zanurzy się pieczarki w wodzie, dobrze jest je oczyścić dokładnie. W niektórych przypadkach wystarczy samo dokładne umycie pod bieżącą wodą, bo skórka nie jest przesadnie zabrudzona. Zdarzają się jednak pieczarki mocno przybrudzone, którym nie pomaga tylko woda. W takiej sytuacji można bardzo delikatnie i cienko obrać kapelusze pieczarek, oczyszczając je tym samym. Czyste pieczarki można pokroić w plasterki albo kostkę, w zależności od ich późniejszego przeznaczenia.
Na patelni
Po przygotowaniu pieczarek sięgnąć po patelnię i rozgrzać ją, jednocześnie roztapiając na niej 1 łyżkę oliwy albo masła. Gdy tłuszcz mocno się rozgrzeje, wrzucić do niego pieczarki oraz osolić dokładnie. Wymieszać, żeby pieczarki pokryły się w oliwie albo maśle. Pieczarki należy gotować, aż zmiękną oraz zmienią delikatnie kolor.
Gotowanie do końca
Pieczarki gotować przez dalsze 5 – 8 minut, raz po raz mieszając, żeby wszystko było równomiernie ogrzane, podgrzane i zarumienione. Po osiągnięciu oczekiwanego efektu pieczarki można zdjąć z patelni, przekładając na talerz i dodatkowo osolić, jeżeli zajdzie taka konieczność. Danie jest smaczne, lekkie, zdrowie, idealnie dopasowane do domowych kotletów.