Advertising
Zakumaj.pl

Nuggetsy – ulubione danie dziecka

Opiekun artykułu: samy
Nuggetsy – ulubione danie dziecka

Nuggetsy – ulubione danie dziecka

Nuggetsy, czyli kawałki kurczaka w panierce, to przysmak zwłaszcza najmłodszych domowników, lecz nie tylko. Wielu dorosłych ceni sobie małe, smaczne przekąski, które mogą tworzyć również element obiadu. Mając dobry przepis, nie trzeba wychodzić z domu do miejsc serwujących fast foody, wystarczy zebrać odpowiednie składniki i przyrządzić – ku radości całej rodziny.

Advertising
Advertising
  • Przydatne elementy

    Przydatne elementy

    Do wykonania nuggetsów potrzebnych jest kilka składników, które łatwo dostać w każdym sklepie. Są nimi:
    * 200 g piersi z kurczaka,
    * 100 g mąki pszennej,
    * 100 g bułki tartej,
    * 2 jajka,
    * 1 łyżka wody,
    * 300 ml oleju,
    * sól,
    * pieprz.
    Ze względu na to, że danie najlepiej smakuje z sosem, warto przygotować ketchup – najlepiej ostry – albo sos czosnkowy, który równie dobrze podkreśla walory potrawy. Oba dipy można zakupić w sklepie lub wykonać samodzielnie.

  • Etap pierwszy

    Pierwszym krokiem do przygotowania smakołyku jest umycie piersi z kurczaka oraz jej pokrojenie. Najlepiej pokroić ją na paski o długości 5 centymetrów i szerokości 3 centymetry. Nie warto robić mniejszych z myślą, że będzie się miało więcej nuggetsów, ponieważ w czasie pieczenia skurczą się one jeszcze bardziej. Lepiej zakupić drugą pierś i pokroić obie na nieco większe fragmenty. Pokrojone piersi można posypać solą i pieprzem, a nawet odrobiną ostrej papryki.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Kolejnym korkiem jest panierowanie kawałków kurczaka. Dla własnej wygody najlepiej przygotować do tego 4 talerze. Na pierwszy należy wysypać mąkę, w drugim rozbić jajka i wodę, na trzeci wysypać bułkę tartą, a czwarty zostawić pusty i odkładać przygotowane kawałki kurczaka. Każdy kawałek kurczaka, po kolei, trzeba obtoczyć w mące, jajku, bułce tartej, aż do przygotowania w taki sposób wszystkich porcji.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, a następnie wrzucać kawałki kurczaka i przypiekać z każdej strony na złoty kolor. Najlepiej piec je w takiej ilości, żeby nie stykały się ze sobą na patelni, przez 3 – 4 minuty. Przekładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym – wchłonie nadmiar tłuszczu. Można podawać od razu po usmażeniu albo trochę przestudzone, a do tego z różnorodnymi dodatkami. Poza sosami dobrze sprawdzają się sałatki, np. śródziemnomorska lub marchewkowa, albo frytki.

Popularne tagi
  • imbir
  • dodatek do potraw
  • żurawina w słoiku
  • przyjęcie komunijne
  • dodatki do jabłek
  • żurawina
  • sposoby na świeżą sałatę
  • składniki
  • żelatyna zasady ubijania
  • przepis na placki gryczane
  • przekąska na ciepło
  • masa
  • proszek do pieczenia
  • wędlina
  • kapusta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising