Nuggetsy – ulubione danie dziecka
Nuggetsy – ulubione danie dziecka
Nuggetsy, czyli kawałki kurczaka w panierce, to przysmak zwłaszcza najmłodszych domowników, lecz nie tylko. Wielu dorosłych ceni sobie małe, smaczne przekąski, które mogą tworzyć również element obiadu. Mając dobry przepis, nie trzeba wychodzić z domu do miejsc serwujących fast foody, wystarczy zebrać odpowiednie składniki i przyrządzić – ku radości całej rodziny.
Przydatne elementy
Do wykonania nuggetsów potrzebnych jest kilka składników, które łatwo dostać w każdym sklepie. Są nimi:
* 200 g piersi z kurczaka,
* 100 g mąki pszennej,
* 100 g bułki tartej,
* 2 jajka,
* 1 łyżka wody,
* 300 ml oleju,
* sól,
* pieprz.
Ze względu na to, że danie najlepiej smakuje z sosem, warto przygotować ketchup – najlepiej ostry – albo sos czosnkowy, który równie dobrze podkreśla walory potrawy. Oba dipy można zakupić w sklepie lub wykonać samodzielnie.Etap pierwszy
Pierwszym krokiem do przygotowania smakołyku jest umycie piersi z kurczaka oraz jej pokrojenie. Najlepiej pokroić ją na paski o długości 5 centymetrów i szerokości 3 centymetry. Nie warto robić mniejszych z myślą, że będzie się miało więcej nuggetsów, ponieważ w czasie pieczenia skurczą się one jeszcze bardziej. Lepiej zakupić drugą pierś i pokroić obie na nieco większe fragmenty. Pokrojone piersi można posypać solą i pieprzem, a nawet odrobiną ostrej papryki.
Etap drugi
Kolejnym korkiem jest panierowanie kawałków kurczaka. Dla własnej wygody najlepiej przygotować do tego 4 talerze. Na pierwszy należy wysypać mąkę, w drugim rozbić jajka i wodę, na trzeci wysypać bułkę tartą, a czwarty zostawić pusty i odkładać przygotowane kawałki kurczaka. Każdy kawałek kurczaka, po kolei, trzeba obtoczyć w mące, jajku, bułce tartej, aż do przygotowania w taki sposób wszystkich porcji.
Etap trzeci
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, a następnie wrzucać kawałki kurczaka i przypiekać z każdej strony na złoty kolor. Najlepiej piec je w takiej ilości, żeby nie stykały się ze sobą na patelni, przez 3 – 4 minuty. Przekładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym – wchłonie nadmiar tłuszczu. Można podawać od razu po usmażeniu albo trochę przestudzone, a do tego z różnorodnymi dodatkami. Poza sosami dobrze sprawdzają się sałatki, np. śródziemnomorska lub marchewkowa, albo frytki.