Advertising
Zakumaj.pl

Doskonała zupa z liści rzodkiewki – jak ją przygotować?

Opiekun artykułu: marzencia
Doskonała zupa z liści rzodkiewki – jak ją przygotować?

Doskonała zupa z liści rzodkiewki – jak ją przygotować?

Wyrzucanie liści z rzodkiewki może okazać się prawdziwym marnotrawstwem. Zamiast pozbywać się zielonych listków, lepiej zrobić z nich dodatkowy posiłek. Sama rzodkiewka nada się idealnie na kanapki, do sałatki, natomiast z liści można ugotować zupę. Jej intensywnie zielony kolor oraz dobry smak zachęcą do jedzenia i kolejnych dokładek.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przyrządzenie zupy z liści z rzodkiewki wymaga kilku świeżych składników spożywczych, które korzystnie odbiją się na smaku posiłku. Są to:
    * 2 pęczki rzodkiewek z ładnymi liśćmi,
    * 2 ziemniaki,
    * 3 łyżki śmietany 12%,
    * 1/2 łyżka masła,
    * 1 l bulion z kostki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie liście odciąć od rzodkiewek i przełożyć na sitko albo do zlewu. Bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, ponieważ znajduje się na nich dużo piasku.W garnku przygotować bulion z wody oraz kostki rosołowej, czekając, aż dokładnie się rozpuści.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Kiedy będą miękkie, dodać liście rzodkiewek i przez 2 minuty podgrzewać wszystko razem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wywar jarzynowy przelać do innego naczynia, natomiast ziemniaki i liście przełożyć do blendera. Zmiksować na gładką papkę. Po zmiksowaniu wlać do niej wywar, śmietanę, dodać masło oraz przyprawy, a następnie znów zmiksować, tworząc jednolity krem. Miksować przez chwilę, po czym przelać do garnka i podgrzewać kolejne 2 minuty.Gotową zupę przelewać do głębokich talerzy, ozdabiając z wierzchu plasterkami świeżej rzodkiewki. Smacznego!

Popularne tagi
  • kasza jęczmienna
  • zupa góralska
  • brokuły
  • mąka
  • orzeszki piniowe
  • menu
  • pomidorówka
  • bulion
  • jak zrobić zupę pieczarkową
  • zdrowa zupa
  • parmezan
  • przygotowanie zupy
  • zupa krem
  • święto
  • witamina c
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising