Doskonała zupa z liści rzodkiewki – jak ją przygotować?
Doskonała zupa z liści rzodkiewki – jak ją przygotować?
Wyrzucanie liści z rzodkiewki może okazać się prawdziwym marnotrawstwem. Zamiast pozbywać się zielonych listków, lepiej zrobić z nich dodatkowy posiłek. Sama rzodkiewka nada się idealnie na kanapki, do sałatki, natomiast z liści można ugotować zupę. Jej intensywnie zielony kolor oraz dobry smak zachęcą do jedzenia i kolejnych dokładek.
Jakich składników potrzeba?
Przyrządzenie zupy z liści z rzodkiewki wymaga kilku świeżych składników spożywczych, które korzystnie odbiją się na smaku posiłku. Są to:
* 2 pęczki rzodkiewek z ładnymi liśćmi,
* 2 ziemniaki,
* 3 łyżki śmietany 12%,
* 1/2 łyżka masła,
* 1 l bulion z kostki.Krok pierwszy
Wszystkie liście odciąć od rzodkiewek i przełożyć na sitko albo do zlewu. Bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, ponieważ znajduje się na nich dużo piasku.W garnku przygotować bulion z wody oraz kostki rosołowej, czekając, aż dokładnie się rozpuści.
Krok drugi
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Kiedy będą miękkie, dodać liście rzodkiewek i przez 2 minuty podgrzewać wszystko razem.
Krok trzeci
Wywar jarzynowy przelać do innego naczynia, natomiast ziemniaki i liście przełożyć do blendera. Zmiksować na gładką papkę. Po zmiksowaniu wlać do niej wywar, śmietanę, dodać masło oraz przyprawy, a następnie znów zmiksować, tworząc jednolity krem. Miksować przez chwilę, po czym przelać do garnka i podgrzewać kolejne 2 minuty.Gotową zupę przelewać do głębokich talerzy, ozdabiając z wierzchu plasterkami świeżej rzodkiewki. Smacznego!