Przepis na kremową zupę z pieczarek
Przepis na kremową zupę z pieczarek
Na polskich stołach bardzo często goszczą aromatyczne zupy, od rosołu przez krupnik po biały barszcz. Zupy, jeśli są treściwe, traktujemy po prostu jako pełnowartościowy obiad dla całej rodziny, a nie tylko jako przystawkę czy też pierwsze danie. Nie ma w tym nic dziwnego, dobrze przygotowana zupa z odpowiednimi dodatkami potrafi nasycić tak samo, jak sztuka mięsa z ziemniakami, a zwłaszcza, kiedy jest gorąca i podana w bardzo mroźny dzień. Poniżej znajdziesz przepis na zupę w formie kremu z pieczarek. Nie wszyscy przepadają za zmiksowanymi zupami, jednak stanowią one bardziej elegancką formę tego typu dań i świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju przyjęcia oraz obiady świąteczne. Koniecznie wypróbuj poniższą recepturę, z pewnością przypadnie ci do gustu.
Gotowanie bulionu
Przygotowanie naszego kremu rozpoczniemy od zrobienia bulionu warzywno-drobiowego. Powinien on być chudy, dlatego też użyj do niego mięsa drobiowego bez skóry.Mięso drobiowe zalej zimną wodą i wstaw na ogień. Dodaj ziele angielskie, pieprz w z ziarenkach oraz liście laurowe. Poczekaj, aż woda się zagotuje, i zmniejsz ogień. Na powierzchni wody mogły wytworzyć się szumowinki od ścięcia białka, które teraz należy dobrze zebrać. Pogotuj mięso na małym ogniu przez około 15 minut, a następnie dodaj marchewkę, seler, por, natkę pietruszki (jeśli masz) i pietruszkę. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 – 40 minut, aż warzywa oddadzą swój smak. Dopraw solą oraz pieprzem, ale niezbyt obficie.Bulion odcedź.
Przysmażanie pieczarek i cebuli
Pieczarki umyj i w razie konieczności obierz, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz i również ją pokrój w cienkie piórka lub kostkę.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Wrzuć na nią cebulę i podsmażaj kilka minut, aż się zeszkli. Wówczas dodaj pokrojone pieczarki oraz rozdrobniony lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Podsmażaj przez kilka minut, aż woda puszczona z pieczarek odparuje.
Gotowanie zupy
Przecedzony bulion podstaw na ogniu i dorzuć do niego podsmażone pieczarki z cebulą. Poczekaj, aż zupa się zagotuje, a potem zmniejsz ogień i gotuj ją jeszcze przez 10 minut.
Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i za pomocą blendera dokładnie zmiksuj. Teraz zabiel ją śmietaną kremówką 36%, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Serwowanie
Krem z pieczarek podawaj na ciepło z grzankami, groszkiem ptysiowym albo startym żółtym serem. Smacznego!