Jak przygotować zdrowy i smaczny kwas buraczany?
Jak przygotować zdrowy i smaczny kwas buraczany?
Kwas buraczany to prawdziwe źródło zdrowia oraz witamin. Jest polecany jako środek poprawiający zdrowie, wzmacniający i sprzyjający odporności. Najlepiej smakuje oraz działa taki, który przygotowany jest samodzielnie. Okazuje się, że to nic trudnego, zwłaszcza gdy skorzystasz z przepisu proponowanego w poniższym artykule.
Potrzebne produkty spożywcze
Dobre, świeże składniki to podstawa kwasu buraczanego. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się przede wszystkim:
* 2 kg buraków,
* 2 łyżki cukru,
* 4 łyżki soli,
* 2 główki czosnku,
* woda.
Krok pierwszy
Wodę – w ilości niezbędnej do wypełnienia słoika, w którym będzie znajdował się zakwas – wlać do garnka i dosypać cukier oraz sól. Postawić na gazie, gotując aż do momentu rozpuszczenia się przypraw i zagotowania wody. Po zagotowaniu zdjąć garnek z gazu, pozostawiając miksturę do wystygnięcia.
Krok drugi
Czosnek dokładnie obrać z łupinek i pokroić jego ząbki na 2 części. Ułożyć wszystkie na dnie wyparzonego wcześniej słoika. Po przygotowaniu czosnku zająć się burakami, myjąc je oraz obierając ze skórki. Kiedy będą już oczyszczone, pokroić je na plasterki o grubości 0,5 cm. Włożyć je do słoika. Dobrze sprawdzi się również starcie buraków na tarce, choć jest to bardziej brudząca czynność niż krojenie.
Krok trzeci
Buraki oraz czosnek zalać wodą – buraki powinny zostać zakryte. Na słoik nałożyć zakrętkę słoika, ale nie dokręcać jej, ponieważ wytwarzający się w czasie fermentacji gaz powinien mieć ujście. Odstawić słoik na 5 – 7 dni, w czasie których kwas buraczany odpowiednio sfermentuje, a następnie odcedzić go przez sitko i rozlać do butelek. Kwas może być używany na co dzień albo do przygotowania bożonarodzeniowej zupy.
Wartości odżywcze kwasu buraczanego
Kwas buraczany jest polecany w zdrowej diecie, ze względu na składniki, które zawiera. Są to przede wszystkim: witamina C wzmacniająca odporność, kwas foliowy, karoten, witamina B, czyli składniki pozytywnie wpływające na zdrowie, zwłaszcza podczas anemii. Przydaje się również kobietom w ciąży, które dzięki niemu mogą wzmacniać odporność oraz dbać o jakość swojej krwi.