Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować zdrowy i smaczny kwas buraczany?

Opiekun artykułu: geromo
Wymagany czas: 5 min.
Jak przygotować zdrowy i smaczny kwas buraczany?

Jak przygotować zdrowy i smaczny kwas buraczany?

Kwas buraczany to prawdziwe źródło zdrowia oraz witamin. Jest polecany jako środek poprawiający zdrowie, wzmacniający i sprzyjający odporności. Najlepiej smakuje oraz działa taki, który przygotowany jest samodzielnie. Okazuje się, że to nic trudnego, zwłaszcza gdy skorzystasz z przepisu proponowanego w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Dobre, świeże składniki to podstawa kwasu buraczanego. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się przede wszystkim:

    * 2 kg buraków,

    * 2 łyżki cukru,

    * 4 łyżki soli,

    * 2 główki czosnku,

    * woda.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wodę – w ilości niezbędnej do wypełnienia słoika, w którym będzie znajdował się zakwas – wlać do garnka i dosypać cukier oraz sól. Postawić na gazie, gotując aż do momentu rozpuszczenia się przypraw i zagotowania wody. Po zagotowaniu zdjąć garnek z gazu, pozostawiając miksturę do wystygnięcia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Czosnek dokładnie obrać z łupinek i pokroić jego ząbki na 2 części. Ułożyć wszystkie na dnie wyparzonego wcześniej słoika. Po przygotowaniu czosnku zająć się burakami, myjąc je oraz obierając ze skórki. Kiedy będą już oczyszczone, pokroić je na plasterki o grubości 0,5 cm. Włożyć je do słoika. Dobrze sprawdzi się również starcie buraków na tarce, choć jest to bardziej brudząca czynność niż krojenie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Buraki oraz czosnek zalać wodą – buraki powinny zostać zakryte. Na słoik nałożyć zakrętkę słoika, ale nie dokręcać jej, ponieważ wytwarzający się w czasie fermentacji gaz powinien mieć ujście. Odstawić słoik na 5 – 7 dni, w czasie których kwas buraczany odpowiednio sfermentuje, a następnie odcedzić go przez sitko i rozlać do butelek. Kwas może być używany na co dzień albo do przygotowania bożonarodzeniowej zupy.

  • Wartości odżywcze kwasu buraczanego

    Kwas buraczany jest polecany w zdrowej diecie, ze względu na składniki, które zawiera. Są to przede wszystkim: witamina C wzmacniająca odporność, kwas foliowy, karoten, witamina B, czyli składniki pozytywnie wpływające na zdrowie, zwłaszcza podczas anemii. Przydaje się również kobietom w ciąży, które dzięki niemu mogą wzmacniać odporność oraz dbać o jakość swojej krwi.

Popularne tagi
  • danie
  • por
  • wino
  • tłuszcz
  • przyprawa do zupy
  • święta wielkanocne
  • zielony groszek
  • awokado
  • zupa szparagowa
  • chleb w żurku
  • szczypiorek
  • rzodkiewka
  • mleko
  • pasta curry
  • wywar warzywny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising