Advertising
Zakumaj.pl

Doskonałe jabłka pieczone z żurawiną

Opiekun artykułu: wiosna
Doskonałe jabłka pieczone z żurawiną

Doskonałe jabłka pieczone z żurawiną

Pieczone jabłka kojarzą się nieodłącznie z jesienią oraz zimą. Gdy wieczory stają się krótsze, liście powoli żółkną, dobrze jest urozmaicić sobie tę aurę przygotowaniem jabłek z dodatkiem smakowitej żurawiny. Będą idealnym posiłkiem zarówno w czasie codziennego podwieczorku, jak i spotkania ze znajomymi. Oto prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Aromatyczny deser z jabłkami wymaga zebrania odpowiednich składników. Należą do nich przede wszystkim:
    * 4 jabłka,
    * 4 łyżki miodu,
    * 8 łyżek żurawiny ze słoika,
    * 1 kromka chleba,
    * cynamon,
    * cukier waniliowy.

  • Pierwszy krok

    Przygotowanie jabłek z żurawiną należy zacząć od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.Jabłka umyć dokładnie, po czym ściąć ich górne części razem z ogonkami, maksymalnie na wysokości 3/4 owocu. Ostrym nożem wydrążyć gniazda nasienne.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Z boku każdego jabłka, w 1/2 jego wysokości zrobić nożem niewielkie nacięcie. Dzięki temu podczas pieczenia jabłko nie ulegnie zniekształceniu.Kromkę chleba pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć po 1 kawałku na dno każdego jabłka. Jest to skuteczny sposób na zahamowanie wycieku soku z jabłka podczas przypiekania go w piekarniku.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Wydrążone jabłka wypełnić żurawiną. Dodać do każdego po 1/4 łyżki cynamonu oraz szczyptę cukru waniliowego do smaku.Ułożyć jabłka na blasze, po czym włożyć ją do piekarnika. Piec przez 20 – 25 minut. Dłużej, aż 40 minut, powinny być pieczone jedynie bardzo duże jabłka.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po wyjęciu jabłek z piekarnika przełożyć po jednym na talerz. Oblać każde 1 łyżką miodu. Można dodatkowo posypać jeszcze cynamonem. Podawać, póki są bardzo ciepłe. Smacznego!

Popularne tagi
  • rodzaje ryżu
  • pączki z budyniem
  • galaretka
  • skórka z warzyw
  • co to jest blanszowanie warzyw
  • ciastka walentynkowe
  • porady kulinarne dla początkujących
  • przepis na baranka z masła
  • jak zrobić omlet na słodko
  • sezon na grzyby
  • smażenie
  • podawanie bobu
  • wędliny
  • sposoby przechowywania
  • karmelizowanie cukru
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising