Doskonałe jabłka pieczone z żurawiną
Doskonałe jabłka pieczone z żurawiną
Pieczone jabłka kojarzą się nieodłącznie z jesienią oraz zimą. Gdy wieczory stają się krótsze, liście powoli żółkną, dobrze jest urozmaicić sobie tę aurę przygotowaniem jabłek z dodatkiem smakowitej żurawiny. Będą idealnym posiłkiem zarówno w czasie codziennego podwieczorku, jak i spotkania ze znajomymi. Oto prosty przepis.
Jakie składniki są potrzebne?
Aromatyczny deser z jabłkami wymaga zebrania odpowiednich składników. Należą do nich przede wszystkim:
* 4 jabłka,
* 4 łyżki miodu,
* 8 łyżek żurawiny ze słoika,
* 1 kromka chleba,
* cynamon,
* cukier waniliowy.Pierwszy krok
Przygotowanie jabłek z żurawiną należy zacząć od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.Jabłka umyć dokładnie, po czym ściąć ich górne części razem z ogonkami, maksymalnie na wysokości 3/4 owocu. Ostrym nożem wydrążyć gniazda nasienne.
Drugi krok
Z boku każdego jabłka, w 1/2 jego wysokości zrobić nożem niewielkie nacięcie. Dzięki temu podczas pieczenia jabłko nie ulegnie zniekształceniu.Kromkę chleba pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć po 1 kawałku na dno każdego jabłka. Jest to skuteczny sposób na zahamowanie wycieku soku z jabłka podczas przypiekania go w piekarniku.
Trzeci krok
Wydrążone jabłka wypełnić żurawiną. Dodać do każdego po 1/4 łyżki cynamonu oraz szczyptę cukru waniliowego do smaku.Ułożyć jabłka na blasze, po czym włożyć ją do piekarnika. Piec przez 20 – 25 minut. Dłużej, aż 40 minut, powinny być pieczone jedynie bardzo duże jabłka.
Czwarty krok
Po wyjęciu jabłek z piekarnika przełożyć po jednym na talerz. Oblać każde 1 łyżką miodu. Można dodatkowo posypać jeszcze cynamonem. Podawać, póki są bardzo ciepłe. Smacznego!