Sposób przygotowania placka agrestowego
Sposób przygotowania placka agrestowego
Agrest powoli zaczyna czerwienić się na drzewkach, a to znak, że czas nie tylko go zebrać, ale dodatkowo stworzyć z niego pyszne ciasto. Placki z agrestem nie są tak popularne, jak z innymi owocami, jednak nie należy całkowicie od nich stronić, zwłaszcza kiedy ma się własne krzewy agrestowe lub można kupić dużą ilość owoców za grosze. Poniżej przedstawiamy dobry przepis na równie dobre ciasto.
Potrzebne składniki
Żeby przygotować placek z agrestem, niezbędny jest zestaw odpowiednich składników. Należą do nich produkty na ciasto oraz na kruszonkę, która sprawia, że deser jest jeszcze smaczniejszy. Do wykonania ciasta potrzebne będzie:
* 300 g mąki pszennej,
* 250 g cukru,
* 250 g masła,
* 100 ml mleka,
* 4 jajka,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* skórka z cytryny.
Natomiast do przygotowania kruszonki potrzeba:
* 100 g cukru,
* 100 g mąki,
* 75 g masła,
* 1 łyżeczkę cukru waniliowego (opcjonalnie).Krok pierwszy
Przyrządzanie ciasta należy zacząć od wykonania kruszonki, ponieważ wymaga ona chłodzenia. Należy utrzeć ze sobą cukier, masło i mąkę, aż do osiągnięcia jednolitej masy o mocnym, żółtym kolorze. Można dodać cukier waniliowy, żeby uzyskać delikatniejszy smak. Po wyrobieniu ciasta owinąć je folią aluminiową i wstawić na 30 minut do lodówki.
Krok drugi
Miękkie masło przełożyć do miski, wsypać cukier zwykły oraz waniliowy i zacząć ucierać. Powstała masa powinna być puszysta i gładka, cukier nie powinien być widoczny. Po osiągnięciu takiego stanu dodać drobno startą skórkę ze sparzonej cytryny i wymieszać wszystko razem.
Krok trzeci
Dodawać po 1 jajku i nie zaprzestawać mieszania. Następnie powoli wlewać mleko, nadal cały czas mieszając. Wsypać proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Najlepiej dodawać ją po 3 – 4 łyżki, a nie całą naraz. Wymieszać wszystkie składniki na gładką masę, po czym przelać ją do formy wysmarowanej margaryną oraz bułką tartą.
Krok czwarty
Na wierzchu ciasta ułożyć agrest. Wyjąć kruszonkę z lodówki i ścierając ją na tarce o grubych oczkach, posypać całe ciasto. Wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 – 40 minut. Przestudzić po upieczeniu, po czym podawać.