Doskonałe naleśniki z jagodami
Doskonałe naleśniki z jagodami
Dania serwowane na obiad w czasie upalnych dni powinny być lekkie i owocowe. Żadnych gęstych sosów, ciepłych zup ani mięsa z panierką. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest podanie naleśników z jagodami, które są jednym z symboli lata. Łatwe do zakupienia lub nazbierania w lesie mogą zostać wykorzystane do przygotowania dania, które z chęcią zjedzą zarówno dorośli, jak i dzieci.
Składniki na słodkie danie
Przygotowanie naleśników nie jest trudne, jednak naleśniki z jagodami wymagają trochę więcej składników, zarówno na ciasto, jak i na farsz. Na ciasto potrzebne będzie:
* 250 ml mleka,
* 100 g mąki pszennej,
* 2 jajka,
* 1 łyżeczka oleju,
* szczypta soli.
Natomiast do przygotowania farszu potrzeba:
* 250 g jagód,
* 250 g serka mascarpone,
* 1 łyżkę cukru pudru,
* cukier puder (do dekoracji).Pierwszy krok
Do wysokiej miski wlać mleko, wbić jajka i dodać szczyptę soli. Zamieszać trzepaczką albo mikserem, aż składniki połączą się i mleko nabierze puszystości. Wtedy dodać do miski mąkę oraz olej i doprowadzić całość do jednolitej, żółtej konsystencji. Odstawić na 15 minut.
Drugi krok
Serek mascarpone przełożyć z opakowania do miski. Dodać do niego cukier. Jeżeli jest się wielbicielem słodkich smaków, zamiast 1 łyżki można dodać 2 – 3 łyżki cukru pudru. Oba składniki dokładnie zmiksować.Jagody przesypać na sitko, przebrać i wydobyć spośród owoców ewentualne listki. Przemyć zimną wodą i pozostawić do osuszenia.
Trzeci krok
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju albo 1 łyżkę masła. Ciasto naleśnikowe zamieszać i przy pomocy chochelki nakładać na patelnię. Rozprowadzić po całej jej powierzchni. Smażyć z obu stron, aż będą złocistobrązowe. Usmażone naleśniki odkładać na talerz.
Czwarty krok
Naleśniki posmarować masą z serka mascarpone. Posypać jagodami i złożyć na dwie części. Posypać obficie cukrem pudrem i podawać. Zamiast cukru pudru można użyć również sosu jagodowego albo syropu klonowego.