Advertising
Zakumaj.pl

Doskonałe naleśniki z jagodami

Opiekun artykułu: agakuna
Doskonałe naleśniki z jagodami

Doskonałe naleśniki z jagodami

Dania serwowane na obiad w czasie upalnych dni powinny być lekkie i owocowe. Żadnych gęstych sosów, ciepłych zup ani mięsa z panierką. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest podanie naleśników z jagodami, które są jednym z symboli lata. Łatwe do zakupienia lub nazbierania w lesie mogą zostać wykorzystane do przygotowania dania, które z chęcią zjedzą zarówno dorośli, jak i dzieci.

Advertising
Advertising
  • Składniki na słodkie danie

    Składniki na słodkie danie

    Przygotowanie naleśników nie jest trudne, jednak naleśniki z jagodami wymagają trochę więcej składników, zarówno na ciasto, jak i na farsz. Na ciasto potrzebne będzie:
    * 250 ml mleka,
    * 100 g mąki pszennej,
    * 2 jajka,
    * 1 łyżeczka oleju,
    * szczypta soli.
    Natomiast do przygotowania farszu potrzeba:
    * 250 g jagód,
    * 250 g serka mascarpone,
    * 1 łyżkę cukru pudru,
    * cukier puder (do dekoracji).

  • Pierwszy krok

    Do wysokiej miski wlać mleko, wbić jajka i dodać szczyptę soli. Zamieszać trzepaczką albo mikserem, aż składniki połączą się i mleko nabierze puszystości. Wtedy dodać do miski mąkę oraz olej i doprowadzić całość do jednolitej, żółtej konsystencji. Odstawić na 15 minut.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Serek mascarpone przełożyć z opakowania do miski. Dodać do niego cukier. Jeżeli jest się wielbicielem słodkich smaków, zamiast 1 łyżki można dodać 2 – 3 łyżki cukru pudru. Oba składniki dokładnie zmiksować.Jagody przesypać na sitko, przebrać i wydobyć spośród owoców ewentualne listki. Przemyć zimną wodą i pozostawić do osuszenia.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Na patelni rozgrzać odrobinę oleju albo 1 łyżkę masła. Ciasto naleśnikowe zamieszać i przy pomocy chochelki nakładać na patelnię. Rozprowadzić po całej jej powierzchni. Smażyć z obu stron, aż będą złocistobrązowe. Usmażone naleśniki odkładać na talerz.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Naleśniki posmarować masą z serka mascarpone. Posypać jagodami i złożyć na dwie części. Posypać obficie cukrem pudrem i podawać. Zamiast cukru pudru można użyć również sosu jagodowego albo syropu klonowego.

Popularne tagi
  • bita śmietana
  • sos jagodowy
  • przepis na naleśniki francuskie
  • nutella
  • składniki spożywcze
  • olej
  • wzorek na naleśnikach
  • ser mascarpone
  • kulinaria
  • dynia
  • masło
  • puree dyniowe
  • naleśniki z kawą
  • naleśniki pomarańczowe
  • walentynki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising