Advertising
Zakumaj.pl

Drożdżowe serduszka na walentynki – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: ziggy
Drożdżowe serduszka na walentynki – jak je przygotować?

Drożdżowe serduszka na walentynki – jak je przygotować?

Walentynki można uczcić na wiele sposobów. Romantyczna kolacja to jeden z najpopularniejszych pomysłów, ale czemu nie zdecydować się na romantyczny podwieczorek? Słodkie bułeczki w kształcie serduszek będą miłym dodatkiem, który można wsunąć ukochanej osobie do torby, w ramach drugiego śniadania. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wykonanie bułeczek jest możliwe, gdy ma się pod ręką wszystkie niezbędne składniki. Powinny być świeże i dobrej jakości, a wśród nich muszą znaleźć się:
    * 160 ml mleka,
    * 30 g masła,
    * 2,5 szklanki mąki,
    * 2,5 łyżki cukru,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 1 jajko,
    * 7 g suchych drożdży.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miski przesiać mąkę. Wsypać suche drożdże i zamieszać. Masło roztopić i ostudzić. Do mąki wsypać, cukier, sól, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wlać tłuszcz, po czym jeszcze raz wszystko dokładnie wyrobić.Ciasto uformować w kulę, posypać mąką i pozostawić w misce. Przykryć ją ścierką, zostawiając na 90 minut do wyrośnięcia.

  • Krok drugi

    Po upływie odpowiedniego czasu jeszcze raz wyrobić ciasto. Podzielić je na 10 w miarę równych części. Każdą z nich rozwałkować na płaski placek na stolnicy oprószonej mąką.Na każdy z placków nałożyć dowolne nadzienie – mielone orzechy z masłem, cynamon, masę serową, dżem, wedle uznania – rozsmarowując je po całej powierzchni. Przygotowany placek zwinąć, tak jak zwija się naleśnik.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Uzyskany rulon złożyć na pół. Nożem przeciąć ciasto z nadzieniem na pół. Rozcięte boki wywinąć w taki sposób, aby uzyskać kształt serca. Każde gotowe serduszko układać na wyłożonej papierem blasze do pieczenia w odstępach, ponieważ serca urosną. Zakryć bułeczki ścierką, pozostawiając na 30 minut do wyrośnięcia.Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Podawać po lekkim wystudzeniu. Można posypać cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • śmietana kremówka
  • żółtko
  • jedzenie
  • chałka
  • przepis na drożdżowe serduszka
  • ciasto wielkanocne
  • cukier brązowy
  • podawanie panna cotty
  • ser biały
  • galaretka
  • ubijanie
  • nadzienie
  • foremka
  • natka pietruszki
  • aromat pomarańczowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising