Jak przygotować walentynkowe tosty francuskie?
Jak przygotować walentynkowe tosty francuskie?
Podane do łóżka śniadanie to jeden z najlepszych prezentów walentynkowych. Miło być nim zaskoczonym, jak również miło samodzielnie zaskoczyć ukochaną osobę taką niespodzianką. Żeby nie podawać w ten wyjątkowy dzień zwykłych kanapek, warto zapoznać się z przepisem na smaczne i romantyczne tosty francuskie.
Niezbędne składniki
Przygotowanie tostów wymaga wcześniejszego zebrania niezbędnych składników, żeby mieć pewność, że w Dniu Zakochanych niczego nie będzie brakować. W związku z tym należy mieć w kuchni:
* 2 jajka,
* 4 łyżki mleka,
* 4 – 6 grubych kromek białego chleba albo chałki,
* cukier waniliowy,
* aromat waniliowy,
* masło (do smażenia).
Do przygotowania tostów walentynkowych warto użyć chałki, ponieważ jest słodsza i lepiej komponuje się nie tylko z dniem, ale również z musem owocowym, do którego potrzebne są:
* 2 szklanki mrożonych malin,
* 1/2 szklanki soku z pomarańczy,
* 1 łyżeczka miodu.Pierwszy etap
Chleb lub chałkę należy pokroić i odłożyć na bok, a następnie w misce zmieszać ze sobą oba jajka, mleko, aromat i cukier waniliowy. Substancja powinna być gładka, dobrze połączona, a cukier niewidoczny. Do łączenia składników można użyć tradycyjnej trzepaczki. W przygotowanej masie należy zamoczyć każdą kromkę – z obu stron – przy pomocy widelca, dbając o to, aby każda była dobrze nasączona masą jajeczną.
Drugi etap
Na szerokiej patelni należy rozpuścić masło i ostrożnie, widelcem kłaść na niej kromki chleba. Jajko wokół może odrobinę spęcznieć. Smażyć trzeba z obu stron do uzyskania złocistego koloru i stwierdzenia, że białko dobrze się ścięło Każdą kromkę odkładać na talerz. Po upieczeniu wszystkich kromek można przełożyć tosty na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać przez 55 minut.
Trzeci etap
W czasie, kiedy tosty będą się przypiekały, można przygotować masę owocową. Maliny i sok z pomarańczy należy zagotować razem w rondelku. Gdy puszczą sok, dodać miód, zamieszać i gotować przez 10 minut, aż całość zgęstnieje. Po wyjęciu tostów z piekarnika należy wyciąć z ich wnętrza – przy pomocy foremki do ciastek – serduszka. Następnie można układać tosty na talerzu i w puste miejsca wkładać malinowy mus. Pozostałe serduszka mogą posłużyć do ozdobienia talerza. Podawać na tacce, jeszcze ciepłe, z kubkiem gorącej kawy obok.