Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić wieniec wielkanocny?

Opiekun artykułu: szczygi
Jak zrobić wieniec wielkanocny?

Jak zrobić wieniec wielkanocny?

Wieniec wielkanocny jest nie tylko świątecznym przysmakiem, ale również ozdobą stołu. Pachnący, złoto-brązowy, ozdobiony pisankami sprawia, że każdy, kto zasiada do stołu, czuje silniej świąteczną atmosferę. Można zakupić wieniec w piekarni, jednak o wiele lepiej smakuje wykonany samodzielnie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie wieńca wielkanocnego wymaga przygotowania odpowiednich składników. Należą do nich:
    * 50 dag mąki pszennej,
    * 4 dag drożdży,
    * 3 łyżki cukru,
    * 2 łyżki śmietany 12%,
    * 2 jajka,
    * 1 żółtko,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 1/2 kostki masła,
    * 1/2 szklanki rodzynek,
    * 1 szklanka mleka,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego.
    Dobrze jest wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej, dzięki czemu wykonanie ciasta będzie łatwiejsze, a ciasto smaczniejsze.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mleko należy podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia, powinno być tylko ciepłe. Zdjąć garnek z nim z pieca, dodać rozdrobnione drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, można przykryć bawełnianą ściereczką.

  • Krok drugi

    Pozostałą ilość mąki przesypać do miski, dodać sól i resztę cukru, w tym cukier waniliowy. Masło roztopić, przestudzić, żeby nie było zbyt gorące, po czym dodać do mąki. Wbić jajka i dodać wyrośniętą mąkę z drożdżami. Całość wyrobić, a następnie przykryć miskę ścierką i pozostawić na 50 minut w zacienionym, ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  • Krok trzeci

    Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, dodając do niego rodzynki. Następnie podzielić je na 3 części i rolować do uzyskania długiego paska. Zapleść wszystkie części w warkocz, po czym ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i zawinąć w warkocz, dociskając do siebie mocno oba końce. Pozostawić na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Żółtko zmieszać ze śmietaną, posmarować mieszanką wyrośnięte ciasto, posypać odrobiną zwykłego cukru i wstawić do piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do 175 stopni Celsjusza. Wieniec należy piec 35 minut, a następnie wyjąć, ostudzić i podawać na świątecznym stole.

Popularne tagi
  • cukier
  • podanie deseru
  • maliny
  • foremka
  • syrop malinowy
  • przygotowanie tostów francuskich
  • przepis na tosty francuskie
  • deser walentynkowy
  • przystawka
  • wypieki
  • deser
  • imbir
  • barwnik spożywczy
  • składniki na ciastka
  • gotowanie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising