Jak zrobić wieniec wielkanocny?
Jak zrobić wieniec wielkanocny?
Wieniec wielkanocny jest nie tylko świątecznym przysmakiem, ale również ozdobą stołu. Pachnący, złoto-brązowy, ozdobiony pisankami sprawia, że każdy, kto zasiada do stołu, czuje silniej świąteczną atmosferę. Można zakupić wieniec w piekarni, jednak o wiele lepiej smakuje wykonany samodzielnie.
Niezbędne składniki
Wykonanie wieńca wielkanocnego wymaga przygotowania odpowiednich składników. Należą do nich:
* 50 dag mąki pszennej,
* 4 dag drożdży,
* 3 łyżki cukru,
* 2 łyżki śmietany 12%,
* 2 jajka,
* 1 żółtko,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 kostki masła,
* 1/2 szklanki rodzynek,
* 1 szklanka mleka,
* 1 opakowanie cukru waniliowego.
Dobrze jest wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej, dzięki czemu wykonanie ciasta będzie łatwiejsze, a ciasto smaczniejsze.Krok pierwszy
Mleko należy podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia, powinno być tylko ciepłe. Zdjąć garnek z nim z pieca, dodać rozdrobnione drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, można przykryć bawełnianą ściereczką.
Krok drugi
Pozostałą ilość mąki przesypać do miski, dodać sól i resztę cukru, w tym cukier waniliowy. Masło roztopić, przestudzić, żeby nie było zbyt gorące, po czym dodać do mąki. Wbić jajka i dodać wyrośniętą mąkę z drożdżami. Całość wyrobić, a następnie przykryć miskę ścierką i pozostawić na 50 minut w zacienionym, ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok trzeci
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, dodając do niego rodzynki. Następnie podzielić je na 3 części i rolować do uzyskania długiego paska. Zapleść wszystkie części w warkocz, po czym ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i zawinąć w warkocz, dociskając do siebie mocno oba końce. Pozostawić na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Krok czwarty
Żółtko zmieszać ze śmietaną, posmarować mieszanką wyrośnięte ciasto, posypać odrobiną zwykłego cukru i wstawić do piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do 175 stopni Celsjusza. Wieniec należy piec 35 minut, a następnie wyjąć, ostudzić i podawać na świątecznym stole.