Advertising
Zakumaj.pl

Walentynkowa panna cotta – jak zrobić?

Opiekun artykułu: filipmonika
Wymagany czas: 40 min.
Walentynkowa panna cotta – jak zrobić?

Walentynkowa panna cotta – jak zrobić?

Walentynki można uczcić na różne sposoby, jednym z nich jest kolacja przygotowana w domu. Aby podkreślić wyjątkowość spotkania, można po głównym posiłku podać coś lekkiego i smacznego. Panna cotta idealnie się do tego nadaje, ponieważ sprawi przyjemność, lecz nie obciąży żołądka przed świętowaniem Dnia Zakochanych w sypialni.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Dobra i lekka panna cotta wymaga odpowiednich składników. Żeby mieć pewność, że deser zsiądzie się prawidłowo, najlepiej przygotować go dzień przed planowaną kolacją walentynkową, używając do tego następujących składników:
    * 1 szklanka śmietany kremówki 36%,
    * 1 galaretka truskawkowa,
    * 5 łyżek cukru,
    * 1 łyżka żelatyny,
    * 1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki (wedle uznania).
    Panna cottę można przygotowywać w małych foremkach lub jednej większej. Gdy przygotowuje się ją na walentynki, najlepiej użyć silikonowej formy w kształcie serca, może być duża, wtedy jeden deser można zjeść na pół z ukochaną osobą.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Pierwszym krokiem w przygotowaniu deseru jest zrobienie galaretki. Należy stosować się do przepisu na opakowaniu, jednak zmniejszając ilość wymaganej wody o 1/2 szklanki. Dzięki temu galaretka szybciej stężeje, a do tego będzie miała bardziej wyrazisty smak. Po zalaniu proszku wrzątkiem i jego dokładnym rozpuszczeniu się można przelać galaretkę do foremki lub foremek.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Po odstawieniu galaretki do stężenia można zająć się kolejną częścią deseru. Wymaga to wsypania żelatyny do miseczki i zalania jej 2 łyżkami śmietanki. Po wymieszaniu obu składników pozostawia się je na 10 minut. Następnie w rondlu należy podgrzać 1/2 szklanki śmietanki, dodać cukier i mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania. Gdy mikstura jest już odpowiednio ciepła, zdjąć rondel z ognia i dodać żelatynę. Składniki trzeba intensywnie mieszać, żeby żelatyna nie stworzyła grudek. Po rozmieszaniu pozostałą część śmietanki należy ubić na gęstą masę.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Do śmietany z żelatyną dodać jogurt naturalny i dobrze zamieszać, a następnie dodać ubitą śmietanę, znów mieszając, aż powstanie gładka, jednolita konsystencja. Gdy do tego dojdzie, masę należy wylać do foremek lub foremki z wcześniej przygotowaną galaretką, po czym całość włożyć do lodówki do stężenia. W zależności od rodzaju foremek, w których panna cotta będzie się znajdować, można podawać ją w naczyniu lub bez niego, układając deser na talerzu i polewając czerwonym sosem malinowym albo sokiem truskawkowym.

Popularne tagi
  • cukier
  • podanie deseru
  • maliny
  • foremka
  • syrop malinowy
  • przygotowanie tostów francuskich
  • przepis na tosty francuskie
  • deser walentynkowy
  • przystawka
  • wypieki
  • deser
  • imbir
  • barwnik spożywczy
  • składniki na ciastka
  • gotowanie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising