Walentynkowa panna cotta – jak zrobić?
Walentynkowa panna cotta – jak zrobić?
Walentynki można uczcić na różne sposoby, jednym z nich jest kolacja przygotowana w domu. Aby podkreślić wyjątkowość spotkania, można po głównym posiłku podać coś lekkiego i smacznego. Panna cotta idealnie się do tego nadaje, ponieważ sprawi przyjemność, lecz nie obciąży żołądka przed świętowaniem Dnia Zakochanych w sypialni.
Niezbędne składniki
Dobra i lekka panna cotta wymaga odpowiednich składników. Żeby mieć pewność, że deser zsiądzie się prawidłowo, najlepiej przygotować go dzień przed planowaną kolacją walentynkową, używając do tego następujących składników:
* 1 szklanka śmietany kremówki 36%,
* 1 galaretka truskawkowa,
* 5 łyżek cukru,
* 1 łyżka żelatyny,
* 1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki (wedle uznania).
Panna cottę można przygotowywać w małych foremkach lub jednej większej. Gdy przygotowuje się ją na walentynki, najlepiej użyć silikonowej formy w kształcie serca, może być duża, wtedy jeden deser można zjeść na pół z ukochaną osobą.Etap pierwszy
Pierwszym krokiem w przygotowaniu deseru jest zrobienie galaretki. Należy stosować się do przepisu na opakowaniu, jednak zmniejszając ilość wymaganej wody o 1/2 szklanki. Dzięki temu galaretka szybciej stężeje, a do tego będzie miała bardziej wyrazisty smak. Po zalaniu proszku wrzątkiem i jego dokładnym rozpuszczeniu się można przelać galaretkę do foremki lub foremek.
Etap drugi
Po odstawieniu galaretki do stężenia można zająć się kolejną częścią deseru. Wymaga to wsypania żelatyny do miseczki i zalania jej 2 łyżkami śmietanki. Po wymieszaniu obu składników pozostawia się je na 10 minut. Następnie w rondlu należy podgrzać 1/2 szklanki śmietanki, dodać cukier i mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania. Gdy mikstura jest już odpowiednio ciepła, zdjąć rondel z ognia i dodać żelatynę. Składniki trzeba intensywnie mieszać, żeby żelatyna nie stworzyła grudek. Po rozmieszaniu pozostałą część śmietanki należy ubić na gęstą masę.
Etap trzeci
Do śmietany z żelatyną dodać jogurt naturalny i dobrze zamieszać, a następnie dodać ubitą śmietanę, znów mieszając, aż powstanie gładka, jednolita konsystencja. Gdy do tego dojdzie, masę należy wylać do foremek lub foremki z wcześniej przygotowaną galaretką, po czym całość włożyć do lodówki do stężenia. W zależności od rodzaju foremek, w których panna cotta będzie się znajdować, można podawać ją w naczyniu lub bez niego, układając deser na talerzu i polewając czerwonym sosem malinowym albo sokiem truskawkowym.