Jak dobrze grillować łososia?
Jak dobrze grillować łososia?
Już niedługo sezon na grilla rozpocznie się na nowo. Dobrze jest zawczasu przypomnieć sobie dawne przepisy albo sięgnąć po nowe, pamiętając, że grillować można nie tylko karczek i kiełbasy, ale również ryby. Jedną z nich może być popularny łosoś, który przyrządzony na grillu stanowi wyśmienity, zdrowy posiłek.
Jakie składniki są niezbędne?
Żeby przyrządzić smaczną potrawę, należy zawczasu zaopatrzyć się w świeże oraz dobre składniki spożywcze. Muszą znaleźć się wśród nich:
* 50 dag fileta z łososia,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 żółtko,
* 1 cytryna,
* koperek,
* pieprz,
* sól.
Przyda się również folia aluminiowa albo aluminiowa tacka specjalnie na grilla, chociaż potrawa równie dobrze będzie smakowała, jeśli przygotuje się ją na grillu elektrycznym.Krok pierwszy
Zakupiony filet podzielić na 4 w miarę równe części. Każdą z nich oczyścić i wypłukać pod zimną wodą, a następnie delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Uważać, żeby ryba nie rozpadła się na mniejsze części.
Krok drugi
Zagotować wodę i wrzątkiem dokładnie sparzyć cytrynę. Następnie 1/2 cytryny pokroić na plasterki, a z pozostałej połówki wycisnąć sok. Można do miseczki, a można bezpośrednio na każdy kawałek łososia. Dodatkowo oprószyć solą oraz pieprzem. Jeśli lubi się inne przyprawy, np. ostrzejsze, można je dodać wedle własnego uznania.
Krok trzeci
W miseczce wymieszać żółtko wraz z oliwą z oliwek. Po uzyskaniu jednolitej masy posmarować nią ryby i tak przygotowane położyć na tacce aluminiowej, a następnie na ruszcie rozgrzanego grilla. Przypiekać 5 minut z każdej strony. Przed podaniem ozdobić koperkiem oraz plasterkami cytryny. Bardzo dobrze do grillowanego łososia pasuje białe pieczywo, w tym biała bagietka, albo świeża sałatka z kapusty i koperku.