Prosty sposób grillowania arbuza
Prosty sposób grillowania arbuza
Zazwyczaj nie grilluje się raz w ciągu jednego czy dwu miesięcy, lecz jeśli pogoda na to pozwala – przynajmniej raz w tygodniu. Wymaga to posiadania w zanadrzu pomysłów na ciekawe potrawy, żeby nie jeść za każdym razem tylko kiełbasy. Jednym z ciekawszych przepisów, które można wypróbować, są grillowane owoce, w tym arbuz. Nie miałeś jeszcze okazji przekonać się, jak smakuje? Spróbuj, korzystając z naszego przepisu.
Jakich składników potrzeba?
Żeby przyrządzić oryginalnego arbuza z grilla, potrzebnych jest tylko kilka elementów, które łatwo zakupić w każdym sklepie spożywczym. Wśród nich są:
* 1 arbuz,
* 4 łyżki miodu,
* 3 cytryny,
* pieprz cayenne,
* woda.Pierwszy krok
Arbuza opłukać pod chłodną wodą. Warto wybrać ładnego, ale niezbyt wielkiego arbuza, ponieważ trzeba go podnosić, myć, kroić. Wybranie wielkiego znacznie utrudni przygotowanie potrawy.Po umyciu owocu należy pokroić go na plasterki o grubości nie większej niż 3 cm. Najlepiej, by plasterki miały kształt trójkątów.
Drugi krok
Wszystkie cytryny sparzyć. Potrzebna będzie skórka tylko z jednej, jednak zalanie cytryn wrzątkiem oczyści je z brudów i substancji konserwującej. Zetrzeć skórkę cytrynową na tarce o niewielkich oczkach. Następnie ze wszystkich cytryn wycisnąć sok prosto do miski, dodać do niego skórkę, miód, pieprz cayenne, wodę. Wymieszać wszystkie składniki.
Trzeci krok
Gotowym sosem smarować wszystkie plasterki arbuza z obu stron. Od razu po posmarowaniu kłaść na rozgrzany ruszt. Piec przez 2 – 3 minuty z każdej strony, po czym przekładać na talerz albo od razu delektować się nietypowym smakiem.Podczas przypiekania się arbuz nabiera smaku przypraw i cytryny, nie stając się przy tym wysuszonym plasterkiem, który ciężko przełknąć. Jeżeli ma się ochotę na dodatkowe urozmaicenie, warto posypać arbuza wiórkami kokosowymi.