Burger dog z grilla dla każdego
Burger dog z grilla dla każdego
Potrawy z grilla mogą być bardzo różnorodne. Zazwyczaj poprzestaje się na kilku najbardziej znanych, jednak ze spotkania na spotkanie, z grilla na grill są one coraz bardziej nudne. Do tego mało które dziecko z chęcią zjada karkówkę. Żeby zadowolić gusta najmłodszych oraz przerwać rutynę przy ruszcie, warto przygotować burger doga. Poniżej podajemy prosty przepis na wykonanie tej potrawy.
Co jest niezbędne?
Do stworzenia pysznego burger doga nie są potrzebne skomplikowane składniki. Wystarczy zebrać:
* 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
* 4 parówki,
* 4 plastry boczku,
* sos barbecue,
* 2 papryczki chili,
* ser żółty (dowolna ilość),
* pieprz,
* sól.
Sos barbecue, jeżeli nie przepada się za jego smakiem, można zastąpić zwykłym ketchupem.Pierwszy krok
Grill rozpalić i poczekać, aż ruszt dobrze się rozgrzeje. Papryczki umyć, odciąć zielone części, po czym przekroić na połówki i wyczyścić z nasion. Położyć na ruszcie, po czym dodać do nich parówki i przypiec składniki na brązowawy kolor. Wystarczy 5 – 10 minut. Nie można przesadnie długo grillować parówek, ponieważ zaczną pękać.
Drugi krok
Mięso mielone doprawić do smaku. Można również dodać posiekaną cebulę, jeśli lubi się taki dodatek. Następnie nałożyć trochę mięsa na talerz i rozsmarować łyżką na kształt kromki chleba. Nie powinna to być ani za gruba warstwa, bo będzie piekła się zbyt długo i może dojść do przypalenia, ani za cienka, gdyż zbyt szybko się przypali.
Trzeci krok
Przypieczone wcześniej parówki naciąć na środku, ale nie rozdzielając obu części. Włożyć do środka kawałek papryczki i ser. Jeżeli ser jest w plasterkach, można pokroić go na kilka pasków i takie włożyć do parówki, natomiast jeżeli w kostce, najlepiej zetrzeć go na dużych oczkach. Parówkę położyć na mięsie mielonym, zawinąć je wokół niej, a następnie całość obwinąć plasterkiem boczku.
Czwarty krok
Tak przygotowane kiełbaski ponownie położyć na grilla i przypiekać aż do momentu, aż boczek będzie ładnie brązowy i chrupiący. Od czasu do czasu obracać.
Burger doga można podawać zarówno z sałatką i z sosem, jak i z bułkami do hot-dogów oraz sosem. W każdej wersji smakują wyśmienicie.