Jak należy grillować karkówkę?
Jak należy grillować karkówkę?
Karkówka to jedno z najchętniej wybieranych mięs do grillowania. Potrafi być pyszna, soczysta i bardzo aromatyczna, jeżeli tylko odpowiednio się ją przyprawi. Ze względu na to, że sezon na grillowanie zbliża się wielkimi krokami, warto przypomnieć sobie dobry przepis na karkówkę smażoną na ruszcie.
Przydatne składniki
Karkówka z grilla powinna być przede wszystkim miękka i soczysta. Jeżeli będzie twarda, wówczas nie będzie się miało przyjemności z konsumpcji. Do wykonania pysznej karkówki potrzebne będą:
* 1 kg karkówki,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej,
* 1 łyżeczka suszonego tymianku,
* 1 łyżeczka imbiru mielonego,
* oliwa z oliwek,
* pieprz,
* sól.
Niezbędna jest również duża miska, folia aluminiowa, a także świeży chleb, z którym karkówka będzie smakowała wyśmienicie.Krok pierwszy
Mięso należy pokroić na plastry, niezbyt grube, najlepiej cieńsze niż 1 centymetr, dzięki czemu będzie się miało pewność, że są dobrze upieczone i nikt nie natknie się na surowe mięso. Czosnek obrać z łupinek i zmiażdżyć w prasce. Nacierać nim oraz ziołami każdy plasterek karkówki z osobna. Zestaw ziół do przyprawiania można zmieniać, uzależniając go od własnych upodobań.
Krok drugi
Pokrojoną i natartą ziołami karkówkę ułożyć w misce i zalać 5 – 6 łyżkami oliwy z oliwek. Następnie palcami nacierać oraz ugniatać mięso tak, żeby oliwa dokładnie się po nim rozprowadziła. Po wykonaniu tej czynności można przykryć miskę folią aluminiową i włożyć na 1 godzinę do lodówki, żeby mięso dobrze wchłonęło wszystkie aromaty. Jeszcze lepsze efekty przynosi marynowanie mięsa przez całą noc.
Krok trzeci
Godzinę przed planowanym grillowaniem wyjąć mięso z lodówki. Rozpocząć przygotowanie grilla i mocno go rozpalić.Karkówkę można układać bezpośrednio na ruszcie lub na tacce aluminiowej. Najlepiej piecze się karkówkę pod przykryciem, co jest ułatwiane przez grille z pokrywą, jednak jeśli sprzęt jest skromniejszy, nie stanowi to problemu. Wystarczy owinąć mięso w folię aluminiową i przysmażać w taki sposób, odwijając z folii na 5 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu mięso odpowiednio się przyrumieni. Gotowa karkówka powinna mieć brązowy kolor. Nie może być twarda i spalona, dlatego grillowanie nie powinno być dłuższe niż 10 – 15 minut.Potrawę można podawać z chlebem albo z ulubioną sałatką warzywną.