Wyjątkowy grillowany kurczak z sosem salsa
Wyjątkowy grillowany kurczak z sosem salsa
Kurczak smażony na grillu jest niezwykle dobrym daniem, uchodzącym za pasujące do wielu diet odchudzających. Powoduje to, że jest często wybieranym mięsem do smażenia. Jednak ono samo może szybko się znudzić, więc warto zadbać o urozmaicenie. Może nim być popularny, pikantny sos o nazwie salsa.
Co jest potrzebne?
Wykonanie dobrego kurczaka z grilla z sosem wymaga odpowiednich składników spożywczych. Wśród nich niezbędne są:
* 1 podwójna pierś z kurczaka,
* 1 papryka czerwona,
* 1 pomidor,
* 1 chili,
* 2 ząbki czosnku,
* 5 listków bazylii,
* 2 łyżki octu balsamicznego,
* 3 łyżki oliwy,
* 1 łyżeczka miodu,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Pierś z kurczaka należy oczyścić ze zbędnych fragmentów – kawałków błonki, chrząstek – o ile się na niej znajdują, a następnie dokładnie umyć zimną wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Trzeba pamiętać, żeby zadbać o jej świeżość i nie wykorzystywać do grillowania starego mięsa. Kurczaka posolić i posypać pieprzem.
Krok drugi
Przygotować miskę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę prosto do miski. Dodać 2 łyżki oliwy oraz 1 łyżkę octu balsamicznego oraz miód. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym dodać mięso. Obtoczyć je w marynacie, a następnie przykryć miskę folią aluminiową. Włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Krok trzeci
Pomidora umyć i posiekać bardzo drobno. Podobnie postąpić z czerwoną papryką. Przerzucić do miski. Chili umyć, przekroić i pozbyć się ziaren, następnie posiekać na bardzo małe części i dorzucić do pozostałych warzyw. Doprawić bazylią, 1 łyżką oleju i 1 łyżką octu. Można poprawić smak, dosypując sól i pieprz. Wymieszać, po czym wstawić do lodówki.
Krok czwarty
Grill rozpalić. Na mocno rozgrzany ruszt położyć kawałki kurczaka wyjęte z marynaty. Przypiekać z każdej strony 10 – 12 minut, aż kurczak będzie złotobrązowy. Podawać od razu po usmażeniu z zimnym sosem salsa.