Advertising
Zakumaj.pl

Jak poprawić pamięć za pomocą diety?

Opiekun artykułu: veronika
Jak poprawić pamięć za pomocą diety?

Jak poprawić pamięć za pomocą diety?

Problemy z koncentracją i pamięcią nie tylko utrudniają nam życie, ale także są sygnałem pewnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, których nie powinno się lekceważyć. Aby system nerwowy działał sprawnie, trzeba spełnić wiele warunków, a jednym z nich jest odpowiednia dieta. Ważne jest to, co jemy, by dostarczyć energii i składników budulcowych dla naszego mózgu, a także unikanie produktów szkodliwych (chociażby alkoholu). Pamiętajmy także o tym, by pić odpowiednią ilość wody, przebywać na świeżym powietrzu, wysypiać się i w miarę możliwości unikać stresu. Poza tym mózg, podobnie jak ciało, potrzebuje ćwiczeń.

Advertising
Advertising
  • Energia dla mózgu

    Energia dla mózgu

    Wiadomo, że mózg potrzebuje bardzo dużo energii, a tej dostarczają węglowodany. Trzeba jednak wyraźnie zaznaczyć, że skuteczniej odżywimy nasz mózg, spożywając węglowodany złożone, niż dostarczając organizmowi węglowodanów prostych, które błyskawicznie rozkładają się do glukozy i powodują natychmiastowy wzrost poziomu cukru we krwi. Następnie poziom cukru spada, a glukoza nie zostaje wcale wykorzystana jako „paliwo”, tylko zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej, my zaś robimy się senni. Jeśli ktoś chce wydajnie pracować umysłowo, niech zapomni o popularnym kiedyś haśle „cukier krzepi”, bo to nieprawda. Zamiast słodkich owoców, ciasteczek, batoników czy cukierków oraz osłodzonej czarnej herbaty lepiej wypić zieloną herbatę (krótko parzona rozjaśnia umysł) i zjeść kanapkę z wieloziarnistego chleba, porcję razowego makaronu czy brązowego ryżu, a jako dodatek warzywa. Węglowodany złożone rozkładają się powoli i nie powodują „zalania” naszego organizmu dużą ilością glukozy, z którą nie potrafi sobie poradzić. Zdecydowanie należy unikać napojów typu coca-cola, gdyż ich stymulujące działanie trwa bardzo krótko, a zawierają wiele szkodliwych składników i ogromne ilości czystego cukru.

  • Powiedz „nie” Alzheimerowi

    Powiedz „nie” Alzheimerowi

    Odpowiednia dieta może nie tylko poprawić pamięć, ale także zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera. Bardzo ważnym składnikiem diety są nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6), które służą jako budulec błon komórek nerwowych. Dlatego w diecie powinny się znaleźć ryby (makrela, łosoś, sardynki), olej rzepakowy i inne oleje roślinne, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, tofu. Źródłem omega-3 mogą być niektóre jaja, jeśli kury karmione są odpowiednią paszą. Aby zapewnić organizmowi wystarczającą dawkę kwasów omega-3, wystarczy zjeść codziennie 1 łyżkę stołową zmielonego siemienia lnianego. Innym ważnym składnikiem jest zawarta w produktach sojowych, kiełkach i orzeszkach ziemnych lecytyna, potrzebna do syntezy związków będących neuroprzekaźnikami, czyli przesyłających impulsy nerwowe.

  • Moc magnezu

    Moc magnezu

    Magnez jest niezastąpiony, jeśli chodzi o funkcjonowanie mózgu. Chroni układ nerwowy przed działaniem toksycznych metali ciężkich (rtęci, ołowiu, cezu, strontu, kadmu) oraz wspomaga przesyłanie impulsów nerwowych. Dlatego trzeba jeść kaszę gryczaną, groch czy orzechy laskowe, a także gorzką czekoladę, najlepiej o dużej zawartości kakao. Choć jest ona mniej smaczna, ma większe wartości zdrowotne. Magnez łatwo usunąć z organizmu, spożywając niewłaściwe produkty. Szkodliwe jest picie kawy i alkoholu, a także tłuste i konserwowane chemicznie jedzenie. Tak więc picie piwa i chrupanie chipsów, podobnie jak popijanie kawy, jest niekorzystne dla pracy mózgu. Jeżeli rano potrzebujesz czegoś, by się obudzić, spróbuj zastąpić kawę guaraną.

  • Dbaj o dotlenienie mózgu

    Dbaj o dotlenienie mózgu

    Mózg do pracy potrzebuje tlenu – inaczej nie wykorzysta energii zawartej w dostarczanej mu glukozie. A tlen transportują krwinki czerwone naczyniami krwionośnymi. Dlatego ważne jest, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość żelaza odpowiedzialnego za transport tlenu (żelazo jest składnikiem hemoglobiny w czerwonych ciałkach krwi). Dlatego trzeba jeść zielone warzywa (warto polecić natkę pietruszki), produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy. Źródłem żelaza są także czerwone mięso i podroby. Za stan naczyń krwionośnych w mózgu odpowiada potas, który znajdziemy w ziemniakach, pomidorach, bananach, brzoskwiniach, winogronach, czereśniach.

  • Witaminy są konieczne

    Witaminy są konieczne

    Jeśli chcesz mieć dobrą pamięć, nie możesz zapomnieć o witaminach. System nerwowy do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje przede wszystkim witamin z grupy B. Ich niedobór może powodować bardzo nieprzyjemne objawy. Jeżeli na przykład brakuje nam witaminy B12, możemy mieć problemy z pamięcią krótkotrwałą (typowe jest zapominanie tego, co działo się przed chwilą). Z kolei witamina D jest konieczna, by prawidłowo wchłaniał się wapń, a jest on niezbędny w procesie zapamiętywania. Dla pracy mózgu istotne są również witaminy A, C i E, będące antyoksydantami. Tak więc jeśli chcemy mieć dobrą pamięć, powinniśmy się po prostu zdrowo odżywiać.

Popularne tagi
  • pobudzenie apetytu
  • trawienie
  • dieta odkwaszająca
  • ruch
  • zasady diety haya
  • ryzyko diety makrobiotycznej
  • posiłek
  • sposób na przytycie
  • ciało
  • napój
  • zbędne kilogramy
  • oczyszczanie wątroby
  • odpowiednie produkty
  • przytycie
  • kompot
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising