Jak poprawnie przechowywać banany?
Jak poprawnie przechowywać banany?
Dla wielu osób banany to prawdziwy przysmak, dobry zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Jednak zakup dużej ilości owoców, żeby mieć je zawsze pod ręką, nie jest dobrym pomysłem, ponieważ banany szybko się psują, a przynajmniej dzieje się tak, kiedy są nieodpowiednio przechowywane. Poniżej przedstawiamy skuteczne sposoby na przechowywanie bananów oraz przedłużenie ich trwałości.
Dobre miejsce
W przedłużaniu żywotności bananów znacznie pomaga odpowiednie miejsce. Najlepiej znaleźć dla nich zakątek suchy, stosunkowo chłodny, a przede wszystkim zacieniony. Tak samo, jak w przypadku innych owoców, tak i banany wystawione na działanie promieni słonecznych dojrzewają, a następnie przejrzewają znacznie szybciej. Trzeba je wówczas zjeść w przeciągu maksymalnie 3 dni.Jednak chcąc zapewnić chłód bananom, nie należy wkładać ich do lodówki. Gdy temperatura spada poniżej 10 stopni Celsjusza, banany zaczynają tracić cenne witaminy oraz składniki odżywcze. Najlepszą temperaturą do ich przechowywania jest 12 stopni Celsjusza.
Bez opakowań
Dla bananów bardzo ważny jest również dostęp świeżego powietrza. Dzięki niemu nie dojrzewają ani nie starzeją się tak szybko. Z tego powodu jeżeli zakupiło się banany w foliowym opakowaniu, należy wyjąć je z niego zaraz po powrocie ze sklepu. To samo dotyczy torebek foliowych oraz wszystkiego, co mogłoby blokować cyrkulację powietrza.
Z dala od jabłek
Bardzo często, kupując więcej owoców niż tylko banany, nie myśli się o ich odpowiednim rozmieszczeniu w koszyku na owoce. Trzymanie wszystkich w jednym miejscu jest wygodne i zazwyczaj nieszkodliwe dla bananów, o ile nie znajdują się obok jabłek. Niepozorne jabłuszka sprawiają, że banany zaczynają szybciej dojrzewać, ciemnieć i tym samym znacznie szybciej zaczną się psuć.
Folia aluminiowa
Bardzo dobrym sposobem przedłużenia życia bananów jest obwiązanie ich końcówek folią aluminiową. W znaczny sposób hamuje to dojrzewanie owoców, dzięki czemu mogą dłużej leżeć w kuchni i nie trzeba zjadać ich od razu.Używanie folii aluminiowej działa, ponieważ hamuje procesy chemiczne zachodzące przy dojrzewaniu bananów. Wytwarzany jest wówczas etylen, zwłaszcza przy końcówkach, a zakrycie ich powoduje, że proces przebiega wolniej.
Mrożenie bananów
Jeżeli zakupiło się znaczne ilości bananów, wtedy nie należy bać się mrożenia ich. Trzeba je przed tym obrać, pokroić na plasterki i podzielić na niewielkie porcje. Mrozić można je zarówno w woreczkach foliowych, jak i specjalnych woreczkach do mrożenia produktów spożywczych. Dzięki takiemu postępowaniu owoce nie stracą swoich właściwości i będą smaczną, zimną przekąską.